Finanspagt: Uklart hvor Danmark passer ind

Det er gået hurtigt med at få EU's finanspagt forhandlet på plads. Så hurtigt, at der bare en uge inden den forventede vedtagelse på et EU-topmøde
i Bruxelles stadig er uklarhed om, for eksempel hvordan Danmark og andre lande uden for euroen skal håndteres i den formelle tekst
Foto: Niels Hougaard
Foto: Niels Hougaard

Og usikkerhed om, hvem der egentlig kan og vil være med til alle de centrale møder.

Mandag var eurogruppens chef, Luxembourg premierminister Jean-Claude Juncker, vært for et forhandlingsmøde mellem de 17 eurolande, repræsentanter for EU-Parlamentet og alle andre lande, der kunne overveje at gå med i aftalen.

Fra Danmark deltog økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) som naturlig følge af, at Folketingets Europaudvalg i fredags gav regeringen mandat til at gå med i så meget som muligt af den nye finanspagt.

Mere overraskende var det, at også Storbritanniens finansminister, George Osborne, meldte sin ankomst. Selv om det netop var Storbritannien, der på
EU-topmødet i december under stort rabalder spændte ben for, at de nye skrappere budgetregler, der er kernen i finanspagten, kunne blive skrevet ind i den eksisterende EU-traktat.

Vestager havde mandag aften stadig heller ikke overblik over, hvorvidt Danmark som sandsynlig medunderskriver på pagten overhovedet er sikker på at være med til alle fremtidige møder.

"Mit bud er, at det er noget, som først bliver endeligt, når statsoverhovederne mødes den 30. januar. For eurolandene er det én sag. De skal være med (i finanspagten), og de kommer selvfølgelig til deres egne møder," sagde Vestager.

"Men det er åbent endnu, om vi kan komme til alle de møder, der måtte være relevante. Der er en række andre lande, som også synes, det er 'spot-on', at hvis man har skrevet under, må man også kunne deltage i møder, hvor det bliver drøftet."

Den danske minister havde mandag heller ikke overblik over, om der skal skrives danske undtagelser ind i teksten, eller om det snarere bliver en model, hvor Danmark kan tilslutte sig 'skallen' af aftalen og derefter vælge sig ind på delelementer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også