Hverdagsliv og hav kan blive tema på nye pengesedler

Borgere kan nu komme med input til sedler. Mulige portrætter til vandmærke er Tove Ditlevsen og Arne Jacobsen.
De nuværende pengesedler erstattes i 2028 og 2029 af en ny seddelserie. Tusindkronesedler bliver ugyldigt betalingsmiddel i 2025 og vil således ikke være en del af den kommende serie. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
De nuværende pengesedler erstattes i 2028 og 2029 af en ny seddelserie. Tusindkronesedler bliver ugyldigt betalingsmiddel i 2025 og vil således ikke være en del af den kommende serie. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Nu kan borgere give deres mening til kende i forhold til, hvad der skal være på de pengesedler, der bliver sendt på gaden i 2028 og 2029.

Danmarks Nationalbank har på baggrund af input fra kulturinstitutioner og eksperter udvalgt tre temaer og otte bedrifter og personer bag bedrifterne, som kan komme til at pryde fremtidens pengesedler.

Fra mandag og tre uger frem kan man vurdere de udvalgte temaer, bedrifter og personer i et spørgeskema på Nationalbankens hjemmeside.

Det skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.

”Pengesedler er traditionelt blevet tillagt både kulturel og historisk betydning, nærmest som et håndgribeligt symbol på et lands identitet. Derfor vil vi gerne inddrage borgerne i udviklingen af de nye sedler,” siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen i meddelelsen.

De tre temaer, som er blevet udvalgt, er hverdagsliv, blomster og havet. Et af de tre vil blive det gennemgående tema på bagsiden af pengesedlerne. Temaet skal binde de fire pengesedler i serien sammen.

På sedlernes forside vil der være et motiv af en vigtig bedrift. I vandmærket på pengesedlen vil der være et portræt af personen bag bedriften.

Blandt de udvalgte bedrifter og personer er blandt andet Tove Ditlevsen og hendes roman Barndommens Gade. Også Arne Jacobsen og hans design og arkitektur er udvalgt.

Desuden er Tycho Brahe, H.C. Andersen, Benny Andersen, Marie Krogh, Inge Lehmann og Arnarulunnguaq blandt de udvalgte personer.

”Personerne er valgt ud fra, at de skal have haft signifikant kulturel betydning, haft stor indvirkning på videnskaben eller på anden måde udført bedrifter, der har gavnet det danske samfund,” skriver Nationalbanken på sin hjemmeside.

Desuden er det en fordel, hvis personen er genkendelig i befolkningen.

I den nye seddelserie vil der ikke være nogen 1000-kronesedler. Serien består derfor af 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler.

Sedlerne vil desuden få et sikkerhedsmæssigt løft, skriver Nationalbanken. Nyere teknologi vil nemlig styrke forsvaret mod forfalskning af sedlerne.

Spørgeskemaet lukker 2. juni, og herefter vil Nationalbanken sammen med eksterne eksperter beslutte, hvordan sedlerne skal se ud.

Den nuværende seddelserie udkom fra 2009 til 2011. Her er motiverne broer på den ene side og oldtidsfund på den anden side.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også