Statens ejerskab af Ørsted kan ramme øvrige investorer

Den danske stat har tabt mere end 200 mia. kr. på sin ejerandel i Ørsted siden januar 2021.
Energiselskabet Ørsted har været et dyrt bekendtskab for investorerne i år. | Foto: Finn Frandsen
Energiselskabet Ørsted har været et dyrt bekendtskab for investorerne i år. | Foto: Finn Frandsen
AF MARKETWIRE

Den danske stat er den største aktionær i kriseramte Ørsted, der engang var privatinvestorernes grønne favorit. Dansk Aktionærforening, der er interesseorganisation for aktionærer, investorer og pensionsopsparere, peger på, at det kan være problematisk for øvrige investorer. 

Det skriver Berlingske Business.

Den danske stat har tabt over 200 mia. kr. på at eje 50,1 procent af Ørsted siden januar 2021. Staten er den eneste enkeltstående aktør, der kan bestemme over Ørsted, den næststørste ejer af selskabet er nemlig energiselskabet Andel med blot fem pct.

Statens store ejerskab kan være problematisk for øvrige investorer, hvis staten og de øvrige investorers interesser ikke stemmer overens, når det går knap så godt, påpeger Dansk Aktionærforening. 

”Når staten er hovedaktionær, kan der være mange andre hensyn, der er på spil,” siger Mikael Bak, der er adm. direktør i Dansk Aktionærforening, ifølge Berlingske Business. 

Staten og den nuværende regering kan have hensyn, der normalt ikke er at finde i børsnoterede selskaber. Samtidig mener Mikael Bak dog også, at der kan være en tryghed ved at have statskassen bag sig, da staten i visse tilfælde kan give støtte til selskabet. 

På trods af at Ørsteds befinder sig i en historisk økonomisk krise, er der ikke på nuværende tidspunkt anledning til et indskud fra staten, mener Ørsted-topchefen Mads Nipper ifølge avisen. Der er dog et behov for en kritisk gennemgang af Ørsteds forretning. 

Ørsted-aktien faldt med 25 pct. på børsen onsdag efter offentliggørelsen af kvartalsregnskabet. Krisen i Ørsted bunder i en markedsudviklingen med stigende inflation og renter, samt manglende risikostyring i kontrakterne, hvilket har udhulet rentabiliteten, lyder det ifølge Berlingske Business.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også