Pengemangel fik snebolden til at rulle for bedrageridømt finansrådgiver: "Det var i panik. Jeg var max presset"

Penge, som blev taget fra kunders konti, blev startskuddet til den sag, som tirsdag kostede tidligere finansrådiver en dom på fire års fængsel.
En straf på fire års ubetinget fængsel blev udkommet af tilståelsessagen mod Michael Søren Bak. | Foto: Claus Bonnerup
En straf på fire års ubetinget fængsel blev udkommet af tilståelsessagen mod Michael Søren Bak. | Foto: Claus Bonnerup

En investor, som i foråret ikke stillede med penge som ventet, førte til, at den første flig af sløret blev løftet for det årelange bedrageri, det mandatsvig og den dokumentfalsk, som Michael Søren Bak, hovedmanden bag selskabet Finansteam, tirsdag blev idømt fire års fængsel for ved Retten i Aarhus.

Sådan lød forklaringen fra hovedpersonen selv tirsdag ved Retten i Aarhus.

Selskabet leverede privatøkonomisk rådgivning til kunder, hvis økonomiske situation ikke var i top. Ved siden af Finansteam stod Michael Søren Bak også i spidsen for selskabet Pengeprofilen, hvor han ejede aktiemajoriteten. 

Pengeprofilen havde som formål at udvikle et værktøj, som kunne indhente data om privatkunders økonomi, der skulle bruges til kreditvurderinger. Ambitionen var, at tidsforbruget på en kreditvurdering skulle barberes kraftigt.

Men udviklingen krævede finansiering. I foråret var Michael Søren Bak ifølge sin forklaring i retten tirsdag i dialog med en investor, som ville skyde 3 mio. kr. ind i Pengeprofilen. Men investeringen lod vente på sig, og Michael Søren Bak stod foran et månedsskifte, hvor marts ville blive april, og hvor ansatte skulle have løn.

De penge havde Pengeprofilen ikke, og derfor overførte han penge fra en række af Finansteams kunders konti til egne konti for at dække hullet. 

”Det var i panik. Jeg var max presset,” sagde 53-årige Michael Søren Bak i retten tirsdag.

I retten erkendte han og blev dømt for uberettiget at have overført godt 730.000 kr. fra syv kunders konti.

Gik selv til politiet

Michael Søren Bak forventede, at investeringen på de 3 mio. kr. ville falde på plads kort efter månedsskiftet, og at Finansteam-kunderne, som måske nok ville blive sure i mellemtiden, kunne få deres penge tilbage i håb om at lægge låg på sagen. Investeringen ville samtidig betyde, at Pengeprofilen fik nye midler til sin udvikling.

Sådan gik det langtfra. I stedet blev det startskuddet til Finansteams og Pengeprofilens endeligt.

Flere af de berørte kunder tog det nemlig – forståeligt nok – ilde op, at der manglede penge på deres konti.

”Det er klart, de brænder fuldstændig af,” som Michael Søren Bak beskrev det i retten tirsdag.

Flere kunder henvendte sig efterfølgende til medierne. Både Finans og FinansWatch beskrev sagerne hhv. 18. og 19. april, og 21. april troppede Michael Søren Bak efter forudgående aftale op hos Østjyllands Politi for at lægge kortene på bordet.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Michael Søren Bak overvejer sammen med sin forsvarsadvokat, om han vil anke tirsdagens dom på fire års ubetinget fængsel. | Foto: Pengeprofil / Pr
Michael Søren Bak overvejer sammen med sin forsvarsadvokat, om han vil anke tirsdagens dom på fire års ubetinget fængsel. | Foto: Pengeprofil / Pr

210 lån til 65 mio. kr.

Og de ting, som Michael Søren Bak kunne fortælle politiet, var langt mere omsiggribende, end medierne indtil da havde berettet.

Han forklarede nemlig, at han gennem en årrække – tilbage fra 2015 – havde optaget lån i andre personers navne – primært hos långiveren Recapital, som Michael Søren Bak i øvrigt selv havde været med til at stifte, og hvis primære formål var at formidle lån til Finansteams kunder.

I første omgang blev Michael Søren Bak sigtet for at have optaget lån for over 15 mio. kr. med dén manøvre. Beløbet er steget markant, i takt med at sagen er blevet opklaret, og Michael Søren Bak er dømt for at have optaget lån med samlede hovedstole på knap 65 mio. kr. De er fordelt på 210 lån.

De navne, som Michael Søren Bak angav som låntagere, tilhørte bl.a. personer, som havde henvendt sig til Finansteam som potentielle kunder, men som af den ene eller anden grund ikke var blevet kunder hos selskabet, forklarede han i retten.

Det er her, dommen for dokumentfalsk kommer ind i billedet. I 198 tilfælde brugte Michael Søren Bak andre navne end sit eget med tilhørende underskrift til at få udbetalt lånene.

Forskellen mellem de 210 lån og de 198 tilfælde af dokumentfalsk skyldes, at de resterende 12 gældsbreve ikke er mulige at finde.

Høj rente på lån

Hovedparten af de 210 lån – 184 – blev optaget hos Recapital, som Michael Søren Bak altså også var med til at bringe til verden.

Han forklarede i retten, at de lån, som han optog i andre personers navne, blev serviceret efter alle forskriftens regler.

”Alle lån får betalt ydelserne hver den første,” forklarede han.

Kunderne, som Finansteam henviste til Recapital, var ofte gældsplagede danskere, der havde behov for at få rettet op på økonomien. Derfor var renten høj. Typisk et sted mellem 15 og 20 pct.

Michael Søren Bak var tydeligt berørt af sagen under tirsdagens retsmøde. Det kom bl.a. til udtryk, da han skulle sætte ord på sin fremgangsmåde med at sende falske låneansøgninger til et selskab, som han selv var med til at stifte

”Det at lave bedrageri mod nogle mennesker, man kender (...) nogen, man har stiftet selskabet med, det er hårdt,” sagde Michael Søren Bak i retten og måtte holde en pause midt i svaret og tørre tårer væk fra ansigtet.

”En lettelse”

Michael Søren Bak meldte som nævnt sig selv til politiet, ligesom han har hjulpet politiet og kuratoren i Finansteam og Pengeprofilen, som begge er gået konkurs, med at finde ud af, hvad der var op og ned i pengene, der er vandret frem og tilbage. Og han har erkendt sig skyldig i alle forhold, han er anklaget for – en samarbejdvilje, som Retten i Aarhus så som en formildende omstændighed.

På det personlige plan understregede Michael Søren Bak tårevædet, at sagen har taget hårdt på ham.

”På den ene måde er det jo en lettelse at komme ud af det,” svarede Michael Søren Bak efter en lang pause på sit forsvarers spørgsmål om, hvordan han har det i dag.

Og lidt senere:

”Man kan jo ikke gøre tingene om. Det bliver nok en anden form for liv, jeg kommer til at leve herefter.”

Michael Søren Bak har nu to uger til at beslutte, om han ønsker at anke dommen – noget, som han og hans forsvarer overvejer.

Michael Søren Bak har siddet varetægtsfænglet siden april. Retten i Aarhus besluttede at løslade ham, indtil han skal afsone straffen på fire års fængsel.

Men dén beslutning kærede sagens anklager til landsretten, og indtil landsretten har taget stilling til spørgsmål, skal Michael Søren Bak forblive fængslet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også