Advokater kræver sag mod svindeltiltalte Sanjay Shah afvist

Ministres udtalelser i pressen om Sanjay Shah står i vejen for en retfærdig rettergang, mener advokater.
Sanjay Shahs advokater peger på en række udtalelser, som ministre har givet om udbyttesagen. | Foto: Christopher Pike/AP/Ritzau Scanpix
Sanjay Shahs advokater peger på en række udtalelser, som ministre har givet om udbyttesagen. | Foto: Christopher Pike/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Gang på gang har danske ministre i medierne udtalt sig i bastante vendinger om den milliardsvindeltiltalte Sanjay Shah. Nu vil Shahs advokater have hele sagen afvist, fordi udtalelserne efter deres opfattelse strider mod Menneskerettighedskonventionen.

Spørgsmålet skal behandles ved et retsmøde ved Retten i Glostrup 25. september.

”Vores synspunkt er, at de udtalelser, som er fremsat kontinuerligt over en lang årrække, kan være i strid med uskyldsformodningsreglen, men også har skabt en generel og udbredt opfattelse af, at manden er skyldig,” siger Kåre Pihlmann.

Uskyldsformodningsreglen er nedfældet i Menneskerettighedskonventionens artikel 6 og har status af lov i Danmark. Den siger, at man som sigtet skal anses som uskyldig, indtil man eventuelt måtte blive dømt.

I det processkrift, som Kåre Pihlmann og Mikael Skjødt, der er Shahs anden advokat, har sendt til retten, er der henvist til fire domme fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, som netop handler om ministres udtalelser om en sigtets skyld.

Og derudover har advokaterne gennemgået udtalelser i pressen fra danske ministre og myndigheder.

”Vi har fundet en masse eksempler på, hvad udenrigs-, skatte- og justitsministre har sagt gennem årene. Og der har vi fundet en række eksempler, der i vores optik kan være et problem,” fortæller Kåre Pihlmann.

Udtalelser fra flere ministre

Konkret drejer det sig om tre udtalelser fra tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V). For eksempel sagde han til Jyllands-Posten 16. november 2015:

”Der er tale om danmarkshistoriens største skattetyveri, og det er forfærdeligt, at det har kunnet finde sted. Det er en kriminel handling af meget, meget stort omfang.”

Der er også henvist til to udtalelser fra nuværende justitsminister Peter Hummelgaard (S). I en udtalelse til TV 2 3. april i år sagde han i forbindelse med en afgørelse om udlevering af Shah fra Dubai til Danmark:

”Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi nu som samfund kan sende et klart signal til den her type habit-kriminelle om, at intet skjulested er sikkert, uanset hvor i verden, man befinder sig.”

Derudover er der nævnt én udtalelse fra tidligere justitsminister Matthias Tesfaye (S), én udtalelse fra tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og én udtalelse fra den daværende konservative retsordfører, Britt Bager.

Desuden nævner advokaterne en udtalelse fra chefanklager Per Fiig fremsat i forbindelse med tiltalerejsningen.

Tiltalt for 9 mia. kr.

Ifølge Pihlmann har Sanjay Shah selv fået den opfattelse, at han ikke kan få en retfærdig rettergang i Danmark. Og advokatens egen erfaring er, at der er noget om snakken.

”Det sjove er, at når vi nævner den her påstand om afvisning, så bliver folk dybt forargede og siger, at det kan da ikke være rigtigt, at en skyldig kan slippe af krogen ud fra sådan en formalitet,” fortæller Kåre Pihlmann.

”Men når vi får sådan en reaktion, så griner vi jo og siger: ”you just proved the point”, for det er jo i virkeligheden det, der er problemet her.”

Retssagen mod Shah er berammet til at vare frem til efteråret 2024. Men foreløbig har myndighederne i Dubai ikke arrangeret en udsendelse af Shah, selv om det er bestemt, at han skal udleveres.

I tre forskellige sager har anklagemyndigheden rejst tiltale om svindel med refusion af udbytteskat. Statskassen mistede 12,7 mia. kr. i alt.

Sanjay Shah er tiltalt for 9 mia. kr. I samme sag er Anthony Mark Patterson anklaget for medvirken for 8,9 mia. kr.. Og begge er også anklaget for forsøg på bedrageri for 553 mio. kr.

Patterson, der er anklaget for at have bistået Shah, sidder fængslet i Danmark. Retten har bestemt, at han skal være fængslet, indtil sagen er afgjort.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også