Myndigheder i USA overtager kontrol med kriseramt bank

Bankkollaps i Silicon Valley Bank skaber frygt for, at problemer som følge af stigende renter kan brede sig til andre banker.
Medarbejdere uden for Silicon Valley Banks hovedkontor i byen Santa Clara, Californien, efter banken fredag blev lukket af delstatens finansmyndigheder | Foto: Justin Sullivan / AFP / Ritzau Scanpix
Medarbejdere uden for Silicon Valley Banks hovedkontor i byen Santa Clara, Californien, efter banken fredag blev lukket af delstatens finansmyndigheder | Foto: Justin Sullivan / AFP / Ritzau Scanpix
Af Ritzau

De amerikanske bankmyndigheder har overtaget kontrollen over SVB Financial Groups, hvor de har lukket for bankens filialer og for, at der kan trækkes penge ud, for at beskytte bankens kunder.

Det skriver Reuters.

Myndighederne undersøger konsekvenserne af angiveligt betydelige udførsler af indestående kundemidler, men har signaleret, at filialerne igen vil blive åbnet op mandag.

Det er folk fra Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC, og fra Federal Reserve, som nu undersøger omfanget af bankens problemer, og det er FDIC, der er udpeget til at styre banken herfra, og som skal sørge for at frasælge aktiver for at sikre kundernes indskud.

”Silicon Valley Bank, Santa Clara, Californien, blev lukket i dag af California Department of Financial Protection and Innovation, som udpegede Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) som kurator,” hedder det i en pressemeddelelse fra FDIC.

”For at beskytte forsikrede indskydere oprettede FDIC selskabet Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB). På det tidspunkt overførte FDIC som kurator straks alle forsikrede indskud fra Silicon Valley Bank til DINB.”

FDIC venter, at indskyderne vil have adgang til alle deres midler på mandag.

Udfordringen for SVB Financial skyldes, at kundernes indeståender i banken er faldet mere end ventet under presset fra de højere renter, der har lagt startup-miljøet tørt for likviditet.

Derfor har SVB gennemført et likviditetssalg på 21 mia. dollar og i den forbindelse taget et tab på 1,8 mia. dollar, fordi de højere renter har trykket obligationsporteføljens kursværdier.

Samtidig søgte koncernen at rejse ny kapital for 2,25 mia. dollar, men efter nedturen for selskabets aktie på mere end 60 pct. torsdag, skal den plan nu være skrottet i stedet for et forsøg på et egentlig salg af banken, ifølge CNBC.

Oven i det er kommet, at flere investorer i venturemiljøet torsdag og fredag har anbefalet startup-virksomhederne til at trække deres penge ud af SVB.

Handelen med SVB’s aktie er fredag suspenderet, da aktien i formarkedet lå til endnu et fald på mere end 60 pct.

Det er første gang siden oktober 2020, at FDIC har lukket en bank. Dengang var det Almena State Bank i Kansas, skriver Reuters.

Kollapset af Silicon Valley bank er den næststørste i USA’s historie, skriver The Wall Street Journal. Den er kun overgået af krakket i Washington Mutual i 2008 udner finanskrisen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også