Mellemfolkeligt Samvirke har både ris og ros til Danske Banks nye klimaplan

Et afgørende grønt skridt, men der er stadig plads til forbedring. Sådan lyder skudsmålet fra interesseorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke af Danske Banks nye klimaplan.
Danske Bank offentliggjorde i sidste uge en klimaplan. | Foto: Anders Holst Pedersen
Danske Bank offentliggjorde i sidste uge en klimaplan. | Foto: Anders Holst Pedersen

Danske Banks nyligt lancerede klimaplan høster både ros og opsang fra interesseorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke. 

“Danske Bank tager med deres nye klimaplan et afgørende grønt skridt. De stopper nu lån til selskaber, som leder efter ny olie og gas. Det fortjener ros. Dog er det besynderligt, at de stadig vil investere i de selskaber, som de ikke vil give lån. Det hænger naturligvis ikke sammen, og her må de rette op,” skriver Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, i en mail til FinansWatch.

Danske Bank har udfærdiget en klimaplan med henblik på at nå Parisaftalens mål. I planen er Danske Banks samlede CO2-udledning i 2020 blevet kortlagt, og opgørelsen viser, at banken medvirkede til udledning af 41,1 mio. ton C02. Langt hovedparten - 99,9 pct. - af bankens CO2-udledning stammer fra kunders udledning, som Danske Bank er en inddirekte del af gennem udlån og investeringer. 

“Det har i årevis været et hovedkrav fra Mellemfolkeligt Samvirke, at finanssektoren stopper med at lægge penge i selskaber, der leder efter ny olie, kul og gas, da klimavidenskaben for længst har slået fast, at det modarbejder Parisaftalen. Det er en milepæl, at Danmarks største bank nu endelig lytter og begynder at slå helhjertet ind på det spor,” skriver Tim Whyte. 

Danske Bank har et mål om at halvere CO2-udledningen frem mod 2030.

“Det er godt, at Danske Bank har beregnet og offentliggjort, hvor mange klimaudledninger deres udlån og investeringer medfører. At de kommer frem til det astronomiske resultat, at banken udleder næsten lige så meget som hele Danmark, understreger, hvor central finanssektoren er, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling,” skriver Tim Whyte. 

Danske Bank lancerer klimaplan - skal nå Paris-aftalens mål

Topchef i Danske Bank går i rette med anklage om greenwashing

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også