FinansWatch

Kinesisk rentenedsættelse er for lille og kommer for sent

Økonomer og statsmedier vil have yderligere økonomisk stimulus i Kina, skriver Bloomberg News .

Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix

Den kinesiske centralbanks overraskende rentenedsættelse har gjort meget for at dæmpe bekymringerne over ejendomsmarkedet og nul-covid-afmatningen, men økonomer og statsmedier efterlyser yderligere økonomisk stimulus tirsdag. Det skriver Bloomebrg News.

I en forsideartikel i den centralbank-venlige avis Financial News, plæderes der for, at Beijing burde introducere nye pro-vækstpolitikker ”på det rette tidspunkt” for at holde væksten på et rimeligt niveau.

Avisen henviser til udtalelser fra cheføkonom Wen Bin fra Chian Minsheng Bank.

Og i Securities Times vurderes People’s Bank of Chinas overraskende rentenedsættelse at være være den første i en række nye politiske tiltag for at stabilisere væksten.

Konsensus synes da også at mandagens 10 basispoint rentereduktion er ”for lidt og for sent”, som cheføkonom Lu Ting fra Nomura Holdings beskriver den.

Hos Ping An Securities påpeger Zhong Zhengsheng, at den pengepolitiske støtte har nået samme størrelsen som i 2020, men at der skal gøres meget mere i betragtning af, at genopretningen er langt større end dengang.

Standard Chartereds Ding Shuang forudser endnu en rentereduktion på 10 basispoint inden udgangen af oktober.

Og hos UBS ventes der også mere støtte til den problemramte økonomi.

”I betragtning af de langvarige covid-restriktioner og skrøbelige økonomisk opsving, forventer vi, at regeringen fortsætter med at øge den politiske støtte i resten af 2022,” skriver UBS’ cheføkonom Wang Tao i et notat.

I derivatmarkedet signaleres stærkere forventninger for en primærrente-nedsættelse.

Renteswaps for den kinesiske etårige lånerenten - Loan PrimeRate (LPR) - faldt efter centralbankens uventede rentenedsættelse. Kurven antyder nu 3,6 pct. for den etårige LPR set i en etårig horisont, mod 3,7 pct. før rentereduktionen.

Det betyder at der er plads til endnu en nedsættelse på omkring 10 basispoint fra det nuværende niveau på 3,7 pct., ifølge seniorstrateg Xing Zhaopeng fra Australian & New Zealand Banking Group.

I modsætning til mange af de avancerede økonomier er den kinesiske kerneinflation - forbrugerpriser minus volatile energi- og fødevarepriser - temmelig lav. Indeks faldt til blot 0,8 pct. i juli, da det indenlandske efterspørgsel forsat var svækket af covid-nedlukninger.

Det efterlader People’s Bank of China med masser af plads til at gennemføre tiltag til at opfylde sit mandat, som omfatter opretholdelse af en stabil valutakurs, støtte til væksten og at forebygge finansielle risici.

Centralbanken har hidtil været ret så forsigtig med aggressive lempelser, der kan skade økonomien langsigtet, på grund af det allerede massive kinesiske gældsniveau.

USA: Advarer mod bear market rally

Kina lover at beskytte borgernes privatliv ved brug af digital valuta

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs