Danske Banks renteindtægter når højeste niveau i 3,5 år

Fremgang på udlån og bedre indtjening på indlån sender Danske Banks renteindtægter op i andet kvartal. Banken mister markedsandele på udlån i Danmark, men fremhæver, at der er sat prop i kundetab.
Topchef Carsten Egeriis fremhæver udviklingen i Danske Banks kerneforretning i andet kvartal, hvor resultaterne dog er lavere end forventet af både banken selv og aktiemarkedet. | Foto: PR/Danske Bank
Topchef Carsten Egeriis fremhæver udviklingen i Danske Banks kerneforretning i andet kvartal, hvor resultaterne dog er lavere end forventet af både banken selv og aktiemarkedet. | Foto: PR/Danske Bank

Danske Banks regnskab for andet kvartal er ramt af store tab på finansmarkederne og tilbagegang på bundlinjen, men på bankens kerneforretning er der fremgang at spore.

Bankens nettorenteindtægter stiger med 5 pct. til 5,81 mia. kr. i andet kvartal, hvilket er det højeste niveau siden fjerde kvartal 2018 - altså i 3,5 år - fremgår det af bankens regnskab offentliggjort fredag morgen.

Fremgangen skyldes en kombination af en bedre margin på indlån, hvor banken får fuld effekt af prisforhøjelser gennem 2021, og samtidig har banken nydt godt af, at de korte renter er steget i 2022, så man derfor har kunnet få en bedre forrentning af at placere pengene.

Samtidig er renterne blevet hævet i løbet af 2022 i både Sverige, Norge og Nordirland, mens renten først torsdag blev hævet i Danmark. Det har derfor ikke effekt i regnskabet for andet kvartal, der tæller resultaterne til udgangen af juni.

Adm. direktør Carsten Egeriis glæder sig over, at Danske Bank fortsætter fremgangen på kerneposten.

”Vores erhvervskunder og institutionelle kunder sætter fortsat stor pris på vores produkter og kundefokuserede servicemodel, samtidig med at tilfredsheden blandt vores prioriterede privatkundesegmenter i Danmark er stigende, og der var fortsat god kundeaktivitet i første halvår.”

”Det resulterede i øget volumen på tværs af vores forretning, og der blev fortsat gjort gode fremskridt i kerneforretningen, hvor nettorenteindtægterne steg for sjette kvartal i træk, og de underliggende omkostninger fortsatte den nedadgående udvikling,” siger han i en kommentar til regnskabet.

Øget udlån på tværs af markeder

Danske Bank melder om stigende udlån på tværs af de fleste af sine markeder og forretningsområder, og det gælder især de helt store virksomhedskunder i forretningsbenet Corporate & Institutions, hvor udlånet er steget hele 24 pct. over det seneste år.

På de små og mellemstore erhvervskunder er der tale om en udlånsvækst på 2 pct. i Danmark, 4 pct. i Sverige og 14 pct. i Finland, mens Danske Bank på det norske marked må se udlånet dykke 3 pct.

Danske Bank fremhæver i en præsentation til regnskabet, at banken har vundet markedsandele på bankudlån til virksomheder i Danmark i 2022.

På privatsiden er der en vækst på udlån på 1 pct. i Danmark. I Sverige og Norge har der været en vækst på 3 pct., mens der har været nulvækst i Finland.

Ifølge Danske Banks egen opgørelse er markedsandelen i Danmark på udlån - inklusive realkreditlån - faldet til 24,5 pct. fra 24,7 pct. i kvartalet før og 24,9 pct. året før. Banken skriver i regnskabet, at man over det seneste år har set en opadgående trend i markedandelen på bankudlån til privatkunder.

Samtidig skriver banken, at der over det seneste år har været et fald på 15-25 pct. i det antal danske privatkunder, der løbende skifter væk banken.

Danske Bank kommer ud af kvartalet med et overskud på 1705 mio. kr., hvilket er et fald på 40 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

Det er et tab på 390 mio. kr. på bankens handelsindtægter samt et minus på aktiviteterne i Danica Pension på 122 mio. kr., der trækker ned i resultatet. I samme periode sidste år gav de to poster tilsammen et overskud på cirka 1,5 mia. kr.

De overordnede linjer i regnskabet var kendte, da Danske Bank nedjusterede for 12 dage siden forventningerne til 2022 og oplyste i den forbindelse de overordnede resultater i kvartalet. Danske Banks forventninger til 2022 er nu et overskud på 10-12 mia. kr. mod tidligere 13-15 mia. kr.

Danske Bank tilbageholder udbytte - gemmer penge til hvidvaskbøde

Danske Bank i sjældent tab på handelsposten - kalder det en 20-årsbegivenhed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også