Federal Reserve-økonom: Amerikansk recession kan ikke udelukkes

Seniorøkonom og analysedirektør hos Federal Reserves lokale afdeling i St. Louis, David Andofatto, peger på, at centralbanken risikerer at gå så hårdt til værks, at det kan betyde midlertidig recession i økonomien.
Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er gået i kamp mod høj inflation. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix..
Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er gået i kamp mod høj inflation. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix..
AF MARKETWIRE

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har påbegyndt sin kamp mod den højeste inflation siden energikrisen i starten af 1980’erne, og der er i den kommende tid en række renteforhøjelser i sigte.

Det vil alt andet lige sænke væksten, og hvis Federal Reserve går aggressivt til værks og hæver renten kraftigt, kan det i sidste ende også betyde midlertidig recession i økonomien - afhængigt af påvirkningen fra eksterne faktorer, vurderer David Andolfatto, der er seniorøkonom og analysedirektør hos Federal Reserves lokale afdeling i St. Louis, i et interview med MarketWire.

Eksempelvis er Ruslands invasion af Ukraine en ekstern faktor, som man endnu ikke helt kender det økonomiske omfang af.

”Den reelle vækst har været meget stærk på vej ud af covid-19, så det er meget naturligt at antage, at væksten kommer til at dæmpe sig. Hvis økonomien går ned i tempo, hvilket jeg venter – og det ville ikke være forfærdeligt, fordi vi er vokset så meget - er det muligt, at vi rammer en recession, siger David Andolfatto, der er seniorøkonom og analysedirektør hos Federal Reserves lokale afdeling i St. Louis,” i et interview med MarketWire.

”Det kommer til at afhænge af de chok, der rammer den amerikanske økonomi,” fortsætter han.

Inverteret rentekurve skal tages med et gran salt

I sidste uge inverterede rentekurven i USA kortvarigt, da den toårige statsrente gik over den tiårige af slagsen.

Rentekurven er et udtryk for sammenhængen mellem renter og løbetider på obligationer, og i et typisk scenarie er kurven stigende, så længere løbetider også er lig med højere renter.

Derfor har netop en inverterende rentekurve historisk set været et udtryk for markedets forventning om vækstopbremsning og tilmed recession, men i det aktuelle scenarie, hvor inflationen er så høj, som den er, skal man tage den del med et gran salt, lyder det fra David Andolfatto.

Han vurderer nemlig, at der er god grund til at skelne mellem den nominelle rentekurve og renterne justeret for inflation - den reelle eller underliggende rentekurve.

”Jeg er en af mange, der har forsøgt at skelne mellem den nominelle rentekurve og den såkaldt reelle rentekurve. Hvis man justerer renterne for inflationen, går kurven faktisk opad, fordi de reelle renter lige nu er meget negative i den korte ende. De er også negative i den lange ende, men du har dog stadig en opadgående kurve,” siger han.

”Normalt bevæger den nominelle kurve og den reelle kurve sig sammen, men lige nu er faktisk et tilfælde, hvor de ikke gør. En måde at fortolke det på er, at fordi den reelle kurve går opad, signalerer det faktisk ikke recession. Det signalerer reel underliggende vækst,” fortsætter Federal Reserve-økonomen.

Så selv om det er en reel risiko, at den amerikanske økonomi kortvarigt kan gå i recession - defineret som to på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst - peger de aktuelle renteudsigter ikke nødvendigvis på det.

”Den nominelle kurve, der går nedad, signalerer, at den nominelle vækst vil falde. Hvis man kombinerer et fald i det nominelle bnp med en stigning i det reelle BNP, betyder det faktisk, at inflationen ventes at falde. Så en måde at tolke det på lige nu er, at inflationen ventes at falde. Og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting,” siger David Andolfatto.

Risikoen fra Rusland

Han peger samtidig på, at det er vigtigt at være ydmyg, når man forsøger at spå om fremtiden, fordi mange ting hurtigt kan ændre sig.

Og her er Ruslands invasion af Ukraine og alle de økonomiske effekter, som den har, en stor portion usikkerhed, der er blevet hældt ind i markedet.

”Markedsdeltagere og dig og mig kan sagtens vente en masse forskellige ting, som så viser sig at være helt forkerte. Implikationerne fra krigen i Ukraine og sanktionerne har også en betydning, som endnu ikke er helt klar,” siger David Andolfatto.

”Vi har ikke lyst til at handle med Rusland, men vi skal også finde alternative brændstofkilder. Der er flere lande, som ikke er helt på linje, og hvis de bliver ved med at handle med Rusland, har vi måske ikke heller ikke lyst til at handle med dem. Spørgsmålet er, hvordan de ting kommer til at manifestere sig? De kunne meget vel manifestere sig som fortsat opadgående pres i inflationen, men det ved vi ikke endnu,” fortsætter han.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også