Velliv: Uro på markedet er naturlig men kan give muligheder

Vellivs chefstrateg opfordrer til at tage det stille og rolig efter tumult på markederne, men der kan også være godt købsmuligheder forude, lyder det.
Foto: Gregers Tycho/ERH
Foto: Gregers Tycho/ERH
AF MARKETWIRE

Opdagelsen af en ny coronavariant har helt naturligt skabt bekymring på de europæiske aktiebørser, men det kan skabe købsmuligheder, for faldene vil formentlig næppe udvikle sig til en decideret korrektion.

Det er hovedbudskabet fra Henrik Henriksen, chefstrateg i pensionskassen Velliv, oven på den seneste uges aktieuro.

Den startede allerede så småt tirsdag, hvor især danske aktier fik klø, men siden rettede sig en smule. Fredag er markederne så igen farvet røde, og mens det danske C25-indeks nøjes med et fald 0,8 pct., så dratter det tyske marked med hele 2,8 pct.

Det er opdagelsen af en ny coronavariant i Sydafrika, som skaber uro, ikke mindst fordi det endnu er usikkert, om vaccinerne virker.

Derfor er corona igen dukket op som det væsentligste tema på aktiemarkedernes radar, efter en periode hvor markederne har været mere fokuseret på andre emner som tiltagende inflation og udsigten til stigende renter.

"Det er den ubekendte, hvor man lettere kan se et skrækscenarie foran sig. Så lige nu er det den største risikofaktor på markederne. Det er ved at være noget tid siden, at corona har fyldt på den måde, og det er på den vis vel også meget naturligt, at markederne reagerer," siger Henrik Henriksen til MarketWire.

Spørgsmålet i den kommende tid er dog, hvor alvorlig og farlig varianten er, om vaccinerne virker, eller om de hurtigt kan tilpasses, så de yder beskyttelse, eller om der skal gennemføres nye nedlukninger, vurderer Henrik Henriksen.

Han er selv relativt optimistisk og peger på et par faktorer, der kan have forstærket nedturen fredag.

I USA holder mange således forlænget weekend på grund af Thanksgiving, og det betyder, at likviditeten i aktiemarkederne er mindre end normalt, hvilket kan have forstærket faldene.

Og oven i købet nærmer weekenden sig, hvilket kan afholde mange fra købe aktier, da de i så fald påtager sig ekstra risiko for kritisk nyt om coronavarianten i de kommende par dage.

"Så det virker lidt som en perfekt ministorm, siger Henrik Henriksen, der dog ikke ser grund til at private investorer begynder at sælge."

Tag det stille og roligt

"Jeg ville tage det stille og roligt," siger Henrik Henriksen, og tager i næste moment et forbehold.

For den nye variant er en joker, der - i værste fald - kan ændre situationen, og det skal man selvfølgelig have respekt for. Men han mener også, at vi endnu ved alt for lidt om varianten.

Desuden tages der mange positive skridt i coronabekæmpelsen. Der er vacciner, der kommer nye piller på markedet, og børn mellem 5 og 11 år skal snart vaccineres.

Smittespredningen i Europa, nedlukningen i Østrig, og tale om nedlukninger blandt andet i Tyskland, har dog givet markedet flossede nerver.

"Så det virker, som at grænsen for dårlige coronanyheder har været nået, og at den her nyhed ligesom har fået bægeret til at flyde over, og gjort folk nervøse."

"Det er et eller andet sted også forståeligt, for markedet handler på psykologi, men det altså også et stort fald. 3 pct. er meget i en situation, hvor den økonomiske politik fortsat er superlempelig, og væksttallene er gode. Så skal jeg komme med et ukvalificeret gæt, så vil jeg tro, at det retter sig i næste uge. Men det afhænger selvfølgelig af nyhedsstrømmen," konstaterer Henrik Henriksen.

At gå ud og sælge aktier nu, mener han er en dårlig ide.

"Og min naturlige tilbøjelighed i sådan en situation, som den her, er da også at gå gennem aktielisten og de røde tal, og se om der er et eller andet, man har ærgret sig over, er løbet fra én, og så overveje, om det er sådan en dag, hvor man burde samle det op," siger Henrik Henriksen, der ikke anser det for særligt sandsynligt, at markedet er på vej mod en korrektionen.

Foreløbigt er facit for det danske eliteindeks, C25, fredag eftermiddag et fald på næsten 4 pct. i denne uge og et dyk på 5,4 pct. fra lukkerekorden den 12. november. Det tyske marked er faldet 4,2 pct. denne uge og 4,7 pct. fra sin lukkerekord den 17. november.

Dermed er de to indeks ellers cirka halvvejs mod korrektionen, der defineres som et fald på 10 pct.

"Jeg tror, det stopper inden. Det vil være mit gæt. Jeg tror ikke, at det her kan skabe en korrektion på 10 pct. Pengepolitikken er lempelig, amerikanske nøgletal er stærke, europæiske nøgletal er egentlig også bedre end forventet i denne uge. Der er selvfølgelig kommet restriktioner, men sådan en decideret nedlukning, som vi oplevede sidste vinter, synes jeg ikke virker sandsynlig."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også