FinansWatch

Heimstaden i endnu et milliardopkøb i Danmark

1000 danske boliger indgår i Nordens hidtil største handel med boligejendomme, når Akelius sælger knap 29.000 boliger til Heimstaden.

Norske Ivar Tollefsen er manden bag Heimstaden, som i datterselskabet Heimstaden Bostad har en række svenske pensionsselskab med i ejerkredsen. | Foto: Heimstaden

Heimstaden Bostad køber svenske Akelius’ boligejendomme i Tyskland, Sverige og Danmark for 92,5 mia. svenske kr. (ca. 68 mia. kr.), oplyser Heimstaden søndag aften.

Det sker efter, at Akelius, som omtalt af EjendomsWatch i juni, har ønsket at sælge sin nuværende portefølje og i stedet kaste sig over nye markeder.

De i alt 599 ejendomme med 28.776 lejeboliger er centralt placeret i Berlin (14.050), Hamborg (3592), Stockholm (5934), Malmø (4107) og København (1093), fremgår det.

For at finansiere opkøbet udsteder Heimstaden Bostad nye aktier for 24,8 mia. svenske kr., hvoraf moderselskabet Heimstaden, som den norske velhaver Ivar Tollefsen kontrollerer, tegner sig for mindst 8,5 mia. svenske kr.

"Vi er glade for at kunne annoncere dette opkøb på tværs af fem blomstrende og attraktive europæiske byer, som alle rummer en rig kulturarv, en solid økonomisk vækst og et stærkt tilhørsforhold blandt indbyggerne," udtaler Heimstaden Bostads adm. direktør Patrik Hall.

"Skala betyder forbedringer i hele vores værdikæde: Det muliggør en mere effektiv drift, bedre beboerservice og en større platform til at investere i både digitale og mere bæredygtige løsninger, der kan bidrage til den grønne omstilling og løft af samfundsmæssige forhold," fortsætter han.

18 danske ejendomme

De 18 danske ejendomme består af lejeboliger med 90 pct. omkostningsreguleret lejeindtægt, ca. 6000 kvm erhvervslejemål i forbindelse med boligejendommene og 205 parkeringspladser, oplyser Heimstaden, der oplyser, at Heimstaden Bostad vil opretholde en belåningsgrad på 45-55 pct.

Den danske portefølje, der i det seneste regnskab står bogført til en værdi af 333 mio. euro (ca. 2,5 mia. kr.), består udover lejligheder af 88 erhvervslejemål.

Omtrent halvdelen af Akelius' boligportefølje i København er placeret i en af Danmarks højeste boligejendomme, Domus Vista på Frederiksberg, som den børsnoterede aktør købte af pensionsselskabet Pensam i 2017.

Heimstaden AB er majoritetsejer og forvalter af Heimstaden Bostad, som selskabet ejer sammen med de langsigtede, institutionelle partnere Alecta, Folksamgruppen, Svenske Pensionsmyndigheten samt Ericsson og Sandviks pensionskasser.

Udover Heimstaden vil svenske KPA Pension (en del af Folksamgruppen) tegne aktier for 8 mia. svenske kr., Alecta for 7,1 mia. svenske kr. og Svenske Pensionsmyndigheten for 1,25 mia. svenske kr.

“Købet vil bidrage til at styrke KPA Pensions portefølje, have en transformerende betydning for Heimstaden Bostads platform og drift. Som en langsigtet aktionær er vi glade for at øge vores investering og derigennem bidrage til Heimstaden Bostads bæredygtige vækst og udvikling,” udtaler Camilla Larsson, adm. direktør i KPA Pension, i meddelelsen.

CBRE var rådgiver for Akelius i forbindelse med salget.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie EjendomsWatch

Heimstaden vil investere milliardbeløb for at nå klimamål 

Svensk investor med dansk milliardportefølje forventer snarligt salg

Ejer af 1000 danske boliger overvejer at sælge ud – ser mod langsigtet køber

Heimstaden køber danske ejendomme for 2,5 mia. kr. 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs