ECB vil pege på flygtig inflation og behov for stimulus

Den Europæiske Centralbank vil pege på en kortvarig inflationsstigning og behov for stimulusprogram, erfarer Bloomberg.
Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS / X00446
Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS / X00446
AF RITZAU FINANS

I denne uge vil Den Europæiske Centralbank (ECB) komme med sin nye prognose for den økonomiske udvikling i eurozonen, men allerede nu ser det ud til, at bankens økonomer vil indstille til styrerådet, at udsigterne er til en "flygtig" inflationsstigning, og at bankens stimulusprogram er berettiget.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til unavngivne kilder i ECB før torsdagens møde i styrerådet.

I cheføkonom Philip Lanes indstilling vil det ikke blive antaget, at de indelukkede europæeres bugnende opsparinger vil blive sendt ud i en pludselig og kæmpe forbrugsfest, når nedlukningerne og coronarestriktionerne lempes, efterhånden som vaccinerne mod covid-19 rulles ud.

Prognoserne antager derfor, at inflationsstigninger her i starten af 2021 vil øge inflationen i 2021, men ikke vil være vedvarende og således ikke bære igennem til de efterfølgende år.

På torsdagens møde i styrerådet ventes det, at ECB-cheferne vil fokusere meget på de stigende globale renter og på, hvordan den udvikling vil kunne ramme den europæiske økonomiske genrejsning, skriver Bloomberg News. Derfor venter de fleste økonomer, at banken vil sætte farten op i sit opkøbsprogram af obligationer, hvor banken indtil nu stadig mangler at bruge omkring halvdelen af de afsatte 1850 mia. euro.

Store kvantitative lempelser tjener til at holde obligationskurserne oppe, hvorved de effektive renter i sin tur holdes nede. Lavere markedsrenter vil alt andet lige sparke til væksten, da virksomheder og husholdningerne kan låne til en lavere pris, hvilket vil øge investeringerne og forbruget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også