FinansWatch

USA's distrikter oplevede "beskeden" vækst i aktiviteten

Virksomhederne i USA ser med optimisme på fremtiden, viser offentliggørelsen af den såkaldte Beige Book.

Foto: Anthon Unger

Den økonomiske aktivitet steg "beskedent" i januar og februar i USA, men virksomhederne i USA ser med optimisme på udviklingen de kommende 6-12 måneder på baggrund af udrulningen af vacciner mod corona i landet.

Det vidner den såkaldte Beige Book, der belv offentliggjort onsdag aften dansk tid om.

Den økonomiske aktivitet udvidedes beskedent fra januar til midten af februar for de fleste af Federal Reserves distrikter. De fleste virksomheder var stadig optimistiske med hensyn til de næste 6-12 måneder, når covid-19-vacciner bliver mere udbredt, hedder det.

Beige Book er en periodisk udgivelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), med anekdotiske indtryk fra bankens 12 distrikter.

Distrikterne rapporterede dog samtidig om en blandet udvikling i forbruget og salget af biler, mens nogle områder oplyste om en forbedring i turismen, men overordnet var den sektor stadig ramt af restriktionerne.

P"å trods af udfordringer fra forstyrrelser i forsyningskæden steg den samlede produktionsaktivitet for de fleste distrikter moderat fra den foregående rapport.

De fleste Fed-afdelinger meldte også om en bedring i beskæftigelsen, dog en "langsom" en af slagsen, mens flere fortalte om begrænsninger i udbuddet af arbejdskraft i gruppen af faglærte og ufaglærte. Restriktionerne, frygten for smitten, behovet for at passe børn derhjemme og øget understøttelse til arbejdsløse blev set som årsagerne.

"Samlet set forventer kontakter beskedne forbedringer i beskæftigelsesniveauet på kort sigt. Flere distrikter rapporterede om beskedne lønstigninger til stillinger med høj efterspørgsel, hvor mange også bemærkede opadgående pres på lønninger for at tiltrække og fastholde medarbejdere," står der i Beige Book.

"Alt i alt forventes lønstigninger i mange distrikter at vare ved eller stige noget i løbet af de næste par måneder."

I perioden så Federal Reserves distrikter også prisstigninger, især for råvarer som stål og tømmer. Øgede omkostninger tilskrives forstyrrelser i forsyningskæden og "stærk overordnet efterspørgsel".

"Flere distrikter rapporterede, at de forventede beskedne prisstigninger i løbet af de næste par måneder."

Beige Book blev i denne omgang udarbejdet af Federal Reserves afdeling i Atlanta frem til og med den 22. februar.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs