Britisk centralbank får nyt mandat: Grøn omstilling med i pengepolitik

Den britiske finansminister, Rishi Sunak, har givet den britiske centralbank en ny opgave med også at understøtte den grønne omstilling.
Den britiske finansminister, Rishi Sunak. | Foto: -/AFP / PRU
Den britiske finansminister, Rishi Sunak. | Foto: -/AFP / PRU
AF RITZAU/FINANS

Den britiske centralbank har fået et nyt mandat: Den skal ikke længere blot styre pengepolitikken efter inflationen, men også tage højde for den grønne omstilling.

Det er den britiske finansminister, Rishi Sunak, som onsdag har udstukket en ny retning for Bank of England.

Det er dog ikke første gang, at en europæisk centralbank bevæger sig i den retning. Den svenske centralbank, Riksbanken, er i gang med samme manøvre.

"At centralbanker skal bidrage til den grønne omstilling er ikke nogen ny agenda. I Skandinavien har Sveriges Riksbank for nyligt besluttet, at bankens opkøbsprogram fremover skal inkludere grønne obligationer. Vi vurderer, at en oplagt vej for Bank of England vil være, at bankens obligationsopkøbsprogram i fremtiden skal afspejle Riksbankens planer," skriver seniorøkonom i Sydbank Kim Blindbæk.

Ifølge ham kan fremtiden meget vel blive, at Bank of England for eksempel vil favorisere udlån til grønne projekter. Centralbanken har tidligere benyttet sig af udlån med særligt favorable vilkår.

Det gælder blandt andet det såkaldte Term Funding Scheme (TFSME). Et udlånsprogram, der sikrer banker en lav rente, hvis de låner pengene videre ud til små og mellemstore virksomheder.

"Vi vurderer, at et lignende udlånsprogram, der fokuserer på bankernes udlån til grønne projekter ligger lige til højrebenet," skriver Kim Blindbæk videre.

Ifølge Kim Blindbæk er det dog vigtigt at understrege, at den grønne omstilling mere er et politisk ansvar end et ansvar for centralbankerne.

Alligevel er der dog god grund til, at centralbankerne giver en hjælpende hånd.

"Hvis centralbankerne på sigt sikrer, at bankerne understøtter den grønne omstilling igennem billig finansiering til bankerne, er vi nået et stykke af vejen. Man kunne eksempelvis sagtens forestille sig, at Bank of England på sigt vil stille krav om, hvordan bankerne videreformidler den kapital, de låner i centralbanken," skriver Kim Blindbæk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også