Tre danske aktiestjerner falder fra tinderne

De bedst præsterende fonde for danske aktier og globale aktier har oplevet kraftig modvind i de seneste år. Forvalterne er ellers tidligere udråbt som "stjerneforvalter" og "aktiestjerner," men har været langt fra at slå markedet de seneste år. (Opdateret)
Michael Voss har oplevet en nedgang i afkastet i sit investeringsselskab. | Foto: Sofia Busk/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Michael Voss har oplevet en nedgang i afkastet i sit investeringsselskab. | Foto: Sofia Busk/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

De danske aktieforvaltere, som over en lang årrække har klaret sig bedst på danske og globale aktier, har i de senere år oplevet stor modvind.

Det viser FinansWatchs opgørelse baseret på data fra analysehuset Morningstar og brancheforeningen Finans Danmark.

Det drejer sig blandt andet om forvalteren Michael Voss fra Fundamental Invest, der gennem mange år har været ligget helt i top, når man sammenligner landets investeringsforeninger med fokus på danske aktier. Og så drejer det sig om BLS Capital, der også har outperformet markedet, når det gælder danske fonde med fokus på globale aktier.

Men i de seneste år har forvalterne Peter Bundgaard og Anders Lund, der står bag BLS Capital, og Michael Voss fra Fundamental Invest i den grad oplevet modvind på aktiemarkederne, hvor man i de respektive kategorier på kort sigt har været blandt de ringeste.

"Jeg synes, den manglende kontinuitet i afkastene er et stort problem for forvalterne og dermed investorerne," siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er selvstændig investeringsrådgiver.

"En ting er at have klaret sig godt målt over 10 år, men investorernes interesse stiger jo typisk efter en række år med gode afkast. Så det er sandsynligvis et fåtal af investorerne, der har fået de rigtig gode afkast."

BLS Capital bestrider dog den sammenligning, som Morningstar har lavet. Det uddyber selskabet over for FinansWatch i denne artikel.

"Jeg føler, at vi får en urimelig behandling af Morningstar," siger Anders Lund, porteføljeforvalter hos BLS Capital.

"For sagen er, at vi faktisk har levet kontinuerligt, rigtig fine afkast, også i de seneste år."

Går den forkerte vej

Ser man udviklingen over en 10-årig periode, er Michael Voss og BLS-forvalterne stadig bedst på henholdsvis danske aktier og globale aktier, når man sammenligner danske forvaltere, viser tal fra Finans Danmark.

Fundamental Invest Stock Pick med fokus på danske aktier, som Michael Voss styrer, har givet et gennemsnitligt årligt afkast på 17,79 pct. de seneste 10 år frem til 30. september i år mod benchmarket OMX København Totalindeks (inklusiv udbytte), der i samme periode har givet 14,18 pct.

Ifølge tal fra Morningstar har Fundamental Invest Stock Pick underperformet benchmarket MSCI Denmark NR DKK med henholdsvis 13,29 pct., 4,96 pct., 8,30 pct. og 12,29 pct. i 2017, 2018, 2019 og 2020 frem til nu. Ser man nærmere på præstationerne i de senere år, tegner der sig et billede af, at der ikke skal mange flere skæverter til, før at han kan blive vippet af tronen.

Tal fra analysehuset Morningstar viser, at mens Fundamental Invest Stock Pick godt nok var blandt de 1-3 procents bedst præsterende investeringsforeninger med fokus på danske aktier fra 2013 til 2016, så har foreningen været blandt de 10 procents dårligst præsterende investeringsforeninger fra 2017 frem til nu.

(Artiklen fortsætter under grafikken...)

Fundamental Invest Stock Pick er nu nede på kun én ud af fem stjerner hos Morningstar.

Blandt de dårligste i 2020

Hos BLS Capital kan man bryste sig af at have det bedste afkast blandt de danske kolleger på globale aktier de seneste 10 år, viser tal fra Finans Danmarks afkaststatistik.

BLS Capital, der er en kapitalforening og dermed ikke er underlagt de samme krav til diversifikation som en almindelig investeringsforening, har i de seneste 10 år skabt et gennemsnitligt årligt afkast på 13,67 pct., viser tal fra Finans Danmarks afkaststatistik, mod benchmarket MSCI All Countries World (incl. udbytte), der har skabt et gennemsnitligt årligt afkast på 10,20 pct.

Men også hos BLS Capital er det gået ned ad bakke. Mens afdelingen for globale aktier præsterede blandt de 1-2 pct. bedste afdelinger i sin kategori i 2017 og 2018, så har afdelingen været blandt de 38 pct. dårligste præsterende i 2019, og indtil videre i 2020, som har stået i coronakrisens tegn, er man blandt 1-procents dårligst præsterende afdelinger i sin kategori, viser tal fra Morningstar.

(Artiklen fortsætter under grafikken...)

Forvalterne bag Fundamental Invest og BLS Capital er tidligere i flere medier udråbt som henholdsvis både "stjerneforvalter" og "verdens bedste porteføljemanager" samt "aktiestjerner", og det har øget tilstrømningen af penge til afdelingerne, vurderer Nikolaj Holdt Mikkelsen.

"Jeg er ikke i tvivl om, at medierne er med til at skabe bestemte narrativer om porteføljeforvaltere, der har klaret sig godt i en årrække, hvilket øger tilstrømingen af pengene til deres fonde, fordi investorerne typisk vælger ud fra det, der har klaret sig godt. Men det er, som vi kan se, ikke sikkert, at de kan fortsætte deres gode performance."

BLS Capital har har sendt et halvårsbrev til FinansWatch, hvor man bl.a. skriver, at foreningen på det seneste har haft det svært i forhold til markedsudviklingen på grund af de store stigninger i vækstaktierne, og man er ikke villig til at investere i virksomheder, som efter deres optik er alt for højt prissat, såsom Tesla.

BLS Capital ønskede oprindeligt ikke at give interview, men har siden kontaktet FinansWatch, fordi selskabet mener, at analysehuset Morningstar har kategoriseret selskabet forkert, når Morningstar benytter MSCI ACWI Growth som indeks for kapitalforeningen i stedet for MSCI AWCI, som er kendt som verdensindekset uden en specifik eksponering mod vækstaktier. BLS Capital oplyser således, at man i porteføljen f.eks. ikke har FANG-aktier, der er kendt som klassiske vækstaktier.

Har talt det ned

Michael Voss konstaterer over for FinansWatch, at han har forsøgt at tale hypen omkring ham selv og Fundamental Invest ned.

"Der var på et tidspunkt, hvor investeringsforeningen blev handlet til 15 pct. over den indre værdi, og der gik vi selv ud og sagde til investorerne, at de ikke skulle investere i foreningen i et sådant niveau, da meningen med en investeringsforening jo netop er, at den skal afspejle udviklingen på aktiemarkederne," siger han.

Han siger, at han gerne vil tilbage i toppen igen blandt aktieforvaltere.

"Det vil vi gerne, og derfor har vi også lagt vores strategi lidt om, så vi bl.a. også investerer i selskaber, der lige er kommet på børsen eller lige skal til det," siger han.

Han mener samtidig, at investeringsforeningen har bevaret sin kontinuitet og afviser dermed Nikolaj Holdt Mikkelsens kritik.

"Vi har leveret ret stabile afkast i de senere år, det er snarere markedet, som er stukket af på grund af de afkast, som man har set fra vækstaktierne. Men det er ikke vores strategi at investere i selskaber, der er meget højt prisfastsat."

(Opdateret med uddybende oplysninger fra BLS Capital)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også