FinansWatch

Federal Reserve fastholder renten

Det kom ikke som en overraskelse, at den amerikanske centralbank vælger at holde fast i det nuværende renteniveau.

FED-chef Jerome Powell. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), har onsdag aften fastholdt sin toneangivende rente, fed funds rate, i intervallet 0,0 til 0,25 pct.

Det fremgår af en meddelelse fra centralbanken.

"Komiteen søger at opnå maksimal beskæftigelse og inflation på 2,0 pct. over længere tid. Når inflationen vedvarende løber under dette langsigtede mål, vil komiteen sigte mod at opnå en inflation moderat over 2 pct. i nogen tid, så inflationen i snit er på 2 pct. over tid, og de langsigtede inflationsforventninger er godt forankret på 2 pct.," hedder det i meldingen fra Federal Reserve onsdag.

"Komiteen" henviser til bankens renteudvalg, "Federal Open Market Committee" (FOMC).

"Komiteen forventer at opretholde en lempelig position i pengepolitikken, indtil disse resultater er nået. Komiteen besluttede at holde målområdet for fed funds rate på 0 til 0,25 pct. og forventer, at det vil være hensigtsmæssigt at fastholde dette målområde, indtil arbejdsmarkedsforholdene har nået niveauer, der er i overensstemmelse med komiteens opfattelse af maksimal beskæftigelse, og indtil inflation er steget til 2 pct. og er på vej til moderat at overstige 2 pct. i nogen tid."

Beslutningen om at holde renten uændret kom ikke som nogen overraskelse. Ud af 98 adspurgte økonomer havde alle 98 regnet med en uændret rente, ifølge Bloomberg News.

Handelen med rentefutures indikerede forud for meldingen også næsten 95 pct. sandsynlig for en uændret rente med en implicit rente målt på fed funds futures på 0,082 pct. - ikke langt fra midtpunktet af det fastholdte interval i 0,125 pct.

Federal Reserves chefer har da også senest indikeret en uændret lav rente frem til mindst udgangen af 2022, ligesom banken for nyligt ændrede på sin strategi i forhold til målet om en inflation på 2,0 pct. om året, så prisudviklingen vil få lov at overstige det mål i "nogen tid", uden at det vil medføre tidlige og forebyggende renteforhøjelser.

Det var heller ikke ventet, at Federal Reserve ville sænke sin rente yderligere, da bankens chefer flere gange har talt imod den tanke, fordi den ikke menes at ville være virksom, og da bankens meget lave rente, lang tid endnu, ifølge centralbankens egne bemærkninger er blevet taget til efterretning i markedet med rekordlave markedsrenter til følge.

Federal Reserve har under coronakrisen over to gange sænket sin rente med samlet set 1,50 pct. Den har også lanceret ni låneprogrammer, ligesom den har udvidet sin balance via opkøb af obligationer med omtrent 3000 mia. dollar til niveauet 7000 mia. dollar og derved pumpet penge ud i finansmarkederne for at "transmittere" sin lave rente, hvilket har presset obligationsrenterne i bund.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere