Amerikanske boliglånsudbydere skal finde 200 mia. dollar for at slippe ud af statens klør

De to amerikanske realkreditudbydere Fannie Mae og Freddie Mac, der har været under statslig kontrol siden 2008 kan være på vej mod mere selvstændighed.
Arkivfoto: Marioo Anzuoni/ Reuters /Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Marioo Anzuoni/ Reuters /Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

De to amerikanske realkreditkæmper Fannie Mae og Freddie Mac skal rejse 200 mia. dollar i kapital, hvis de skal slippe ud af statslig kontrol .

Det skriver Financial Times.

De amerikanske myndigheder med ansvar for boligfinansiering har nemlig beregnet, at de to realkreditinstitutter skal have 240 mia. dollar i kapital - i dag har de tilsammen 40 mia. dollar - for at man kan være sikre på, at de er polstret tilstrækkeligt.

"Vi må lægge en kurs for selskaberne mod en sund kapitalsituation, så de kan hjælpe amerikanerne i tider med stress. Mere kapital betyder et stærkere fundament, man kan gennemstå kriser med. Det er tid til at handle," udtaler Mark Calabria, direktør for Federal Housing Finance Agency, ifølge avisen.

Fannie Mae og Freddie Mac har været under statslig administration siden finanskrisen i 2008.

I 2018 tegnede myndighederne planen til, at de to koncerner igen kan stå på egne ben, men dengang forudså man et behov for mindre kapital end i dag.

Sidste år suspenderede finansminister Steven Mnuchin også den regel, som forpligtede de to til at betale deres overskud ind til staten, og på den baggrund er den samlede kapital i Fannie Mae og Freddie Mac vokset fra 3,0 til 23,5 mia. dollar i perioden. Det ventes, at den ordning vil blive forlænget et år mere, så de to realkreditkæmper skal rejse færre midler fra investorerne.

Hvis Fannie Mae og Freddie Mac lykkes med at kaste de statslige åg af sig, vil der være tale om den største børsnotering nogensinde, da et salg for 200 mia. dollar vil overgå de 30 mia. dollar, som den saudiarabiske stat fik for den portion aktier, man solgte i den nylige notering af verdens største olieselskab, Saudi Aramco, skriver Financial Times.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også