Milliardær frygter for markederne når Fed trækker sig

Både aktier og obligationer handles til priser, som er højere, fordi centralbanken er en dominerende køber af obligationer, og udfordringen er derfor, hvad der sker, når Federal Reserve stopper.
Jerome Powel, den amerikanske centralbanks formand. | Foto: Yuri Gripas/Reuters/Ritzau Scanpix
Jerome Powel, den amerikanske centralbanks formand. | Foto: Yuri Gripas/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Howard Marks, amerikansk milliardær og grundlægger af Oaktree Capital, frygter for, at risikoaktiver vil falde, når den amerikanske centralbank begynder at reducere i sin støtte til markederne, fordi opkøbene på "kunstig" vis holder kurserne oppe.

Federal Reserve (Fed) har over to gange under coronakrisen sænket sin rente med samlet 1,50 pct.point til intervallet mellem 0,0 og 0,25 pct. Samtidig har centralbanken købt obligationer for samlet 2200 mia. dollar og desuden understøttet de kommercielle banker med ekstra likviditet for billioner af dollar i form af billige lån og repoforretninger.

"Kan Fed blive ved for evigt?", spørger Howard Marks over for Bloomberg News.

Han peger på, at både aktier og obligationer handles til priser, som er højere, fordi centralbanken er en dominerende køber af obligationer, og udfordringen er derfor, hvad der sker, når Federal Reserve stopper.

"Så hvis Fed skulle begynde at trække sig, ville vi skulle tage over som købere, men det tror jeg ikke ved de her prisniveauer."

Howard Marks' virksomhed, Oaktree, er i færd med at positionere sig til flere konkurser i USA, og finanshuset er ved at rejse 15 mia. dollar til en ny fond, der skal fokusere på spekulation i kriseramt gældsudstedelse. Det vil i givet fald være den største fond af den art i historien, og samtidig er det en gentagelse af Oaktrees strategi under finanskrisen, skriver Bloomberg News.

Blandt de navne, som allerede har søgt om beskyttelse fra kreditorerne via betalingsstandsninger i USA, er kendte detailvirksomheder som Nieman Marcus, J. Crew og J.C. Penney, ligesom luftfartsselskabet Avianca også har søgt om såkaldt chapter 11.

Den amerikanske centralbanks formand, Jerome Powell, signalerede dog en langvarig indsats, da han i weekenden blev interviewet.

"Der er meget mere, vi kan gøre. Vi har gjort, hvad vi kunne undervejs. Men jeg vil sige, at vi er meget langt fra at løbe tør for ammunition," sagde Jerome Powell, formand for Federal Reserve, søndag til tv-programmet "60 Minutes" på CBS.

Powell spåede samtidig, at økonomien i USA kan trække sig sammen med 20-30 pct. i andet kvartal, og at arbejdsløsheden i landet vil kunne toppe omkring 20-25 pct. - mod nær rekordlave 3,5 pct. i februar.

Mange analytikere peger på, at centralbankens tiltag, mere end politikernes mange hjælpemillliarder, har vendt stemningen på aktiemarkederne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også