Nykredit forudser kvart million job i fare på grund af coronakrisen

Der er flere mørketal, som kan skubbe yderligere til ledigheden, lyder det fra Nykredit.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Over en kvart mio. job kan være i fare for at forsvinde i kølvandet på coronakrisen. Samlet har virksomhederne søgt lønkompensation for 7,5 pct. af de privatansatte svarende til 150.000 personer. Dertil kommer, at omkring 36.000 selvstændige og freelancere også har søgt om kompensation for deres tabte indtægter, og de cirka 46.000 flere ledige end normalt.

"Dermed tegner der sig et billede af, at coronakrisen har bragt mindst 232.000 job i fare. Til sammenligning faldt den private beskæftigelse med 202.000 personer under den finansielle krise i midten af 2000'erne," skriver Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom i Nykredit, i en analyse af jobsituationen.

"Ud over de 232.000 job er der et mørketal, vi endnu ikke har set. Det gælder personer, som midlertidigt er sendt hjem uden løn uden for lønkompensationsordningen, for eksempel efter aftale mellem fagforening og virksomhed, og de personer som er opsagt uden at være berettiget til dagpenge. Og endelig kommer de personer, som er opsagt, men som har længere opsigelsesvarsel og derfor ikke optræder i ledighedstallene endnu," påpeger han.

De 150.000 lønmodtagere, der er ansøgt om lønkompensation for, skal hjælpe virksomheden med at dække lønudgifter i stedet for at fyre sine ansatte. I alt har over 71.000 virksomheder søgt om regeringens hjælpepakker, viser en opgørelse fra Erhvervsministeriet.

"Lønkompensationsordningen har dermed været med til at undgå en kraftig stigning i ledigheden herhjemme. Var de 150.000 lønmodtagere og 36.000 selvstændige i stedet blevet afskediget, ville ledigheden være steget til 12 pct. af arbejdsstyrken. Det havde også været sværere at starte produktionen op igen, fordi virksomhederne ikke ville være sikre på at kunne får sine medarbejdere igen," skriver cheføkonomen.

Troels Kromand Danielsen påpeger dog, at ordningen med lønkompensation virker, da den er med til at fastholde mange job. Ansættelsesforholdet mellem ansatte og virksomhederne fastholdes, så produktion hurtigt kan startes igen. Og samtidig holdes der en hånd under de ansatte, som ellers må afskediges eller sendes hjem.

"At virksomhederne hurtigt kan åbne og være funktionsdygtige eller genstarte produktionen er med til at understøtte den genåbning, der gradvist er taget hul på herhjemme."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også