Renten falder efter otte dage med stigninger

Der er rentefald kort efter handelsstart på det danske obligationsmarked fredag morgen, efter at renten på den tiårige statsobligation er steget otte handelsdage i træk.
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation starter ugens sidste børsdag med et fald på omkring 10 basispoint til minus 0,16 pct. efter torsdagens stigning på 8 basispoint.

Onsdag tog renten på det tiårige statspapir et markant hop på 22 basispoint til minus 0,14 pct. Det fulgte efter tirsdagens renteløft på 6 basispoint og mandagens rentestigning på 11 basispoint.

Siden mandag i sidste uge er den tiårige danske statsobligationsrente nu steget med hele 75 basispoint - hvis fredag morgens niveau ikke regnes med - fra et niveau på minus 0,81 pct.

De seneste handelsdage er der således blevet solgt ud af både aktier og de ellers så sikre statsobligationer, i kølvandet på den usikkerhed, som coronavirusset har skabt for den globale økonomi.

Det er kommet til udtryk i kraftigt faldende aktiekurser og stigende obligationsrenter.

Oftest søger investorerne ellers mod de mindre risikable værdipapirer, når der er nervøsitet og uro på de finansielle markeder.

Det betyder, at investorerne typisk vil sælge aktier og søge mod statsobligationer, som anses for at være en sikker havn. Det vil i en "normal" situation få obligationskurserne til at stige og renterne til at falde.

Udviklingen på markederne er i øjeblikket særligt drevet af udviklingen med at inddæmme coronaviruspandemien samt af meldinger om hjælp til økonomien.

Den seneste tid har eksempelvis både Den Europæiske Centralbank (ECB) og den amerikanske pendant, Federal Reserve, sat gang i flere stimuliprogrammer, som blandt andet indeholder store opkøb af obligationer

Det betyder også, at de økonomiske nøgletal får mindre opmærksomhed i det nuværende markedsklima.

"Det primære fokus vil - som de sidste mange dage - være på meldinger fra politikere og centralbanker. Nervøsiteten vil derfor sandsynligvis stadig herske på finansmarkederne," skriver Mathias Dollerup Sproegel, der er makroanalytiker hos Sydbank, i en kommentar.

Fredag eftermiddag byder på nyt om udviklingen i salget af eksisterende boliger i USA i februar.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også