Boligøkonom: De lange renter stiger når investorerne afdækker risiko

Investorerne søger blandt andet mod tyske statsobligationer, lyder det fra Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann
Foto: Reuters Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Reuters Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Selv om aktiemarkederne rasler ned, så bevæger renterne på statsobligationerne sig op. Det "normale" er ellers, at investorerne trækker sig ud af aktier og i stedet satser på obligationer, så vil kurserne på statspapirerne stige og renterne dermed falde.

Ikke desto mindre stiger renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation mandag eftermiddag med 8 basispoint til minus 0,45 pct. i forhold til fredag, hvor renten steg hele 17 basispoint.

Også de 30-årige lange boliglån stiger, og forklaringen på de stigende realkreditrenter er ifølge Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea, ligetil, da der er flere effekter i spil.

Hun påpeger, at de danske realkreditobligationer normalt opfattes som sikre papirer. Men i den nuværende situation er investorerne ikke bekymrede for, om de ikke kan at få deres penge igen - derimod er investorerne bekymrede, for om der er ved at opstå en likviditetskrise.

Investorerne søger mod likvider

Derfor søger ekstraordinært mange investorerne mod eksempelvis likvider og tyske statsobligationer, der anses for noget nær det mest likvide aktiv, skriver hun i en kommentar til udviklingen.

Rentespændene mellem tyske statsobligationer og andre aktiver som realkreditobligationer er derfor kørt ud, og det har fået de lange danske boligrenter til at stige.

"Investorerne handler ikke længere på baggrund af de fundamentale forhold i økonomien. I stedet forsøger de at afdække deres risici. Det betyder, at efterspørgslen efter realkreditobligationer er lille i øjeblikket, da investorerne ikke ønsker at tage flere papirer "på bøgerne", end de allerede har," siger Lise Nytoft Bergmann.

"Udbuddet er der ikke ændret ved, og der udstedes i øjeblikket en del realkreditobligationer. Både som følge af den høje handelsaktivitet, vi har oplevet på boligmarkedet de seneste måneder, og som følge af konverteringsbølgen i januar, hvor de nye lån skal være hjemtaget inden den 1. april. Den faldende efterspørgsel og det store udbud presser kursen ned og renten op," lyder det fra hende.

Renten på et 30-årigt boliglån ligger i det højeste niveau i næsten ti måneder.

"Der er hektisk på rentemarkedet i øjeblikket. Investorerne er vandt til turbulens, men de er ikke vandt til en verdensomspændende Covid-19 krise, og de ved derfor ikke, hvad ben de skal stå på. De har simpelthen ikke ret meget at sammenligne med, og det får dem til at trække sig selv fra de sikre aktiver," skriver Nordeas boligøkonom om udviklingen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også