Tusk foreslår tysk minister og fransk bankchef til EU-topjob

I dele af EU-Parlamentet er der modstand mod tysk minister på toppost, og også Angela Merkel har problemer.
Chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), franskmanden Christine Lagarde. | Foto: Carlos Jasso / Reuters
Chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), franskmanden Christine Lagarde. | Foto: Carlos Jasso / Reuters
AF RITZAU

EU-præsident Donald Tusk har tirsdag præsenteret EU's stats- og regeringschefer for et forslag om, at Tysklands forsvarsminister, Ursula von der Leyen, bliver formand for EU-Kommissionen. 

Der er imidlertid bred modstand mod den fremlagte pakke i EU-Parlamentet, forlyder det fra parlamentarikere i Strasbourg. Også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har ifølge diplomater problemer med planen. 

Topmødet blev genoptaget klokken 16.20 for første gang tirsdag efter timelange konsultationer i korridorerne. Lidt før klokken 18 tog stats- og regeringscheferne så en pause, angiveligt fordi Merkel har brug for tid. 

"Vi kommer tættere og tættere på," skriver Tusk på Twitter uden henvisning. 

Ursula von der Leyens navn er hele tirsdagen gået igen som et af to centrale i en jobkabale, der tæller fem topposter. 

Det andet navn, som er gået igen, er chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), franskmanden Christine Lagarde. 

En bagvedliggende logik i denne konstellation er en tysk-fransk forståelse, at enten skal begge de to store EU-lande have et topjob, eller også skal ingen af dem have et job. 

Som del af planen, der kan sikre den kristendemokratiske tysker topposten, vil man give socialdemokraterne formandsposten i EU-Parlamentet.

Det har været målet, at der skal findes en balance for både køn, geografi og politiske tilhørsforhold, når posterne besættes. 

Der har tidligere i processen været nævnt en del mænd - og færre kvinder - i spillet om topposterne. Den balance er ændret med tirsdagens forslag. 

Løsningen med Ursula von der Leyen skulle også indebære, at Belgiens fungerende premierminister, Charles Michel, bliver EU-præsident, og Spaniens udenrigsminister, Josef Borrell, bliver udenrigschef. 

Tusks forslag med tyskerens navn møder dog betydelig modstand i dele af Europa-Parlamentet. 

"Helt klart nej. Et flertal er ikke parat til at støtte en sådan aftale," skriver Tanja Fajon, som er en af flere næstformænd i EU-Parlamentets socialdemokratiske gruppe. 

Pakken har imidlertid også opbakning i flere EU-lande, som ikke umiddelbart får noget. 

I Østeuropa, hvor der er massiv modstand mod hollænderen Frans Timmermans, som søndag og mandag var det varmeste navn, er der tilfredshed med tyskeren i Visegrad-landene. 

Visegrad-landene (V4) er Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovakiet. 

"Vi har lagt en pakke på EU-bordet, der vinder opbakning blandt flere og flere lande. Visegrad-landene støtter den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen," skriver den ungarske regerings talsmand Zoltan Kovacs på Twitter.

Han fremlægger det som en sejr, at V4 har haft succes med at pille både Frans Timmermans og den borgerlige tysker Manfred Weber ud af spillet.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også