FinansWatch

Danske Bank: Græsk gældskrise er et skridt nærmere sin afslutning

De 19 eurolande er enige om en ny aftale med Grækenland, som udskyder tilbagebetaling af milliardgæld.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/DIMITRI MESSINIS

En ny låneaftale mellem EU og Grækenland er et stort skridt på vej mod at løse krisen i græsk økonomi.

Men det er nok lidt for tidligt at sige, at den græske krise er et helt afsluttet kapitel, vurderer cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

"Der er stadig brug for ekstremt meget genopretning af økonomien, og Grækenland er også stadig afhængig af velvilje fra resten af Europa."

"Men Grækenland får luft til at komme ud af gældskrisen, som landet er fanget i. Grækenland har gjort meget selv, og det er aftalen en anerkendelse af. Det er en god nyhed for Grækenland," siger Las Olsen.

Den 20. august udløber Grækenlands sidste låneprogram. Natten til fredag blev de 19 eurolande derfor enige om en ny aftale med det sydeuropæiske land, der skal få landet på ret kurs.

Grækenland får lov til at udsætte tilbagebetalingen i ti år af næsten 100 milliarder euro i gæld. Samtidig får grækerne en økonomisk indsprøjtning på 15 milliarder euro.

Det skal gøre Grækenlands økonomi så robust, at landet på sigt kan klare sig på normale vilkår.

"Den græske krise ender her til aften," sagde Pierre Moscovici, der er EU's økonomikommissær, om aftalen.

Det er dog en kende for tidligt helt at afblæse den græske krise, mener Las Olsen.

"Men det tab, som Grækenland kan påføre andre, er ikke længere så stort. Derfor er truslen blevet meget mindre," siger han.

"Da krisen blussede op i Grækenland, var det også en trussel mod EU. Et sammenbrud i Grækenland kunne betyde store tab hos banker i resten af EU og give en generel utryghed om eurokonstruktionen og hele økonomien," siger han.

Krisen har betydet, at Grækenland siden 2010 har fået økonomisk støtte for omkring 275 milliarder euro i tre låneprogrammer.

En bankerot har luret flere gange, og landet har været lige ved at blive smidt ud af euroen som det første land nogensinde.

Til gengæld for støtten har landet gennemført massive spareprogrammer, der også har udløst folkelige protester.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere