Paven: Kreditderivater er uetiske

Vatikanet langer i et nyt opinionsindlæg ud efter kreditderivater, fordi de kan bruges til at spekulere i virksomheders kollaps. Det er ikke første gang, pave Frans kommer med denne type af kritik, skriver Financial Times.
Pave Frans. | Foto: Alessandra Tarantino/AP/POLFOTO/arkiv
Pave Frans. | Foto: Alessandra Tarantino/AP/POLFOTO/arkiv

Ifølge Vatikanet er de såkaldte kreditderivater, også kaldet Credit Default Swaps, uetiske, og vatikanet sammenligner dem med en tikkende bombe, der opfordrer til at satse på andres konkurs. Det skriver Financial Times.

I et opinionsindlæg, der blev offentliggjort torsdag, peger Vatikanet på CDS’ernes rolle i finanskrisen.

"Det er klart, at usikkerheden omkring disse produkter. . . gør dem til stadighed mindre acceptable ud fra et etisk perspektiv om at respektere sandheden og det fælles gode, fordi det omdanner dem til en tikkende tidsbombe, der før eller senere kan eksplodere og dermed forgifte markederne," skriver Vatikanet.

Kreditderivater blev oprindeligt oprettet som en konkursforsikring. Men de kan også bruges til at spekulere i en virksomheds kreditværdighed, og op til finanskrisen begyndte banker og investorer at bruge dem til at øge deres indsatser i forhold til deres forventninger til de enkelte virksomheder.

Pave Frans har siden sin tiltrædelse i 2013 udtalt sig mere kritisk omkring den globale kapitalisme og verdens økonomiske system end sine forgængere. Torsdagens indlæg fordømmer også skatteunddragelse og fastslår, at de globale tilsynsmyndigheder havde mistet deres greb om "skyggebank”-systemet og gentager samtidig Vatikanets bekymringer i forhold til ulighed i indkomst.

Hedgefond og CBS hædrer unge finansforskere 

Færre mistænkelige transaktioner i Vatikanbanken 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også