Frygt for handelskrig får aktiemarkederne til at dykke globalt

Når handlen ringes i gang på det danske aktiemarked fredag morgen, vil det ske med kursfald, da de danske aktier vil følge i det røde kølvand fra de amerikanske og de asiatiske aktiemarkeder. Det er den amerikanske præsident, Donald Trump, der med sin straftold på kinesiske varer for omkring 60 mia. dollar har sparket gang i bevægelserne.
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Richard Drew .
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Richard Drew .
AF RITZAU FINANS

Kineserne har natten til fredag været ude at svare igen og har offentliggjort en plan for at indføre straftold på amerikanske varer for omkring 3 mia. dollar.

"En potentiel handelskrig vil være negativ for markederne, da det vil hæmme den globale vækst. Derudover er det risikabelt for Trump at lægge sig ud med kineserne, idet Kina er den største ejer af amerikanske statsobligationer. USA kører med statsunderskud blandt andet som følge af skattereformen, der skal finansieres, hvorfor der skal sælges endnu flere statsobligationer. Det kan blive en udfordring, hvis den største køber mister appetitten," skriver Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie, i en kommentar til gårsdagens og nattens udvikling.

Moderat kinesisk svar

Christian Mose Nielsen, der er chefstrateg i Spar Nord, påpeger, at det kinesiske modsvar er "meget moderat", og at der fortsat er muligheder for forhandlinger mellem USA og Kina.

"Det er fortsat vores hovedscenario, at vi undgår en storstilet handelskrig, der vil lægge en dæmper på den globale vækst," skriver han i en kommentar.

Også Philip Jagd, der er chefstrateg i Nordea, bevarer et køligt overblik. Han siger, at det er vanskeligt at estimere effekten på væksten globalt, men at tidligere erfaringer fra blandt andet Japan i 1980'erne vidner om, at den er meget lille, når tolden er selektiv.

"Varestrømmen finder simpelthen en ny vej ligesom vand rundt om en forhindring i strandkanten. En væksteffekt under 0,02-0,05 procentpoint er et bud," lyder det fra Nordeas chefstrateg.

Han ser markedsreaktionen torsdag som voldsom, da den svarede til et markedsværdifald på 800-1000 mia. dollar.

"Det synes lige vel friskt, sammenlignet med at 50-100 mia. dollar påvirkes (inklusiv maximal gengældelse) med en faktor, der forventeligt er under en-til-en af toldsatsen. Det vil sige de 800-1000 mia. kan måles imod 12,5-25 mia. dollar, uden at tage højde for at ikke alle negativt påvirkede selskaber er børsnoterede," skriver Philip Jagd i en kommentar.

 

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også