Realkreditten spinder guld på lån

Realkredit-selskaberne er sikre vindere i historien om de nye fastforrentede lån.
AF JANNIK BRINCH, epn.dk

Mens mange danske boligejere formentlig sidder med næserne begravet i lommeregneren og forsøger at finde ud af, om de skal hoppe på de nye fastforrentede 30-årige boliglån med en rente på rekordlave 3,5 pct., så kan långiverne i realkreditinstitutterne trygt læne sig tilbage.

De er sikre vindere i spørgsmålet om de nye lån, der åbner på mandag den 9. januar.

Det viser i hvert fald beregninger fra det uafhængige Bankinfo, der beskæftiger sig med banker og realkredit-institutter.

Milliard-indsprøjtning

Ifølge Bankinfo bliver der pumpet i omegnen af 3-5 mia. kr. ind i realkredittens pengekasser, når de danske boligejere efter alt at dømme kaster sig ud i låneomlægningerne i den kommende tid. Dertil kommer, at statskassen også kan se frem til en pengeindsprøjtning på "nogle hundrede mio. kr." i form af indtægter fra tinglysning.

I Bankinfos regnestykke, der bliver betegnet som et "forsigtigt skøn", antager man, at en fjerdedel af landets 1,8 mio. realkreditlånere er interesseret i det historiske lån. Man lægger samtidig til grund, at gebyrer til realkreditinstitutter og banker i forbindelse med en omlægningen vil lande på 8.000-12.000 kr.

Skyder over målet

Ingen kender endnu efterspørgslen efter de nye rekordlån, men spørger man boliglektor Morten Skak på Syddansk Universitet, så mener han, at Bankinfo skyder noget over målet i sin vurdering af realkredittens udsigt til indtægter.

Går man 10 år tilbage i tiden og ser på antallet af lånetilbud, som realkreditinstitutterne har givet til boligejerne, så vil man se, at der gennemsnitligt gives 35.000 tilbud om måneden, og på trods af en flerårig periode med optur på boligmarkedet og udbredelsen af både flekslån og afdragsfrie lån, så er der kun en enkelt gang langet over 100.000 lånetilbud over disken, hvoraf ikke alle udmønter sig i et ændret lån.

"Hvis det kommer til at gå godt, så vil der måske komme 50.000 omlægninger. Det er et slag på tasken, men Bankinfos tal forekommer mig at være urealistisk høje," vurderer Morten Skak.

Ikke exceptionelt

50.000 omlægninger vil i stedet give indtægter til realkreditten på omkring en halv mia. kr.

"Man skal huske på, at realkreditten ikke har tjent mange penge de seneste år. Så faktisk vil det ikke være noget, der er exceptionelt for dem, hvis man ser over en længere årrække. Så vil de nye lån mere bidrage til en normal indtjening, fordi de har haltet i en tid," siger Morten Skak.

Heller ikke i realkreditbranchen tror man på Bankinfos skøn.

Mange henvendelser - få ansøgninger

Ifølge afdelingsdirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen er der 50.000-60.000 boligejere med et fastforrentet 5 procents boliglån over en halv million kroner, der bør overveje at lægge lånet om til det nye. Dertil kommer naturligvis et ukendt antal flekslånere, der ønsker at bringe mere sikkerhed ind i finansieringen af boligen, men selvom de tegner sig for den største del af lånemassen, så er der et stykke op til Bankinfos skøn.

"Vi har mange henvendelser på disse lån. Både fra folk med fast og med variabel rente. Fornemmelsen er, at kunder med 5 pct. lån er interesserede og de, der mest sandsynligt vil lægge om. Men vi har endnu meget få konkrete ansøgninger. Det er derfor for tidligt at sige noget om, hvor stort omfanget er.

Jeg kan dog med sikkerhed sige, at buddet på, at hver fjerde boligejer vil lægge om, er skudt langt, langt over målet," siger Sune Worm Mortensen til epn.dk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også