Finanstilsyn på vej med krav til finansbestyrelser

Finanstilsynet er ved at lægge sidste hånd på en opskrift på, hvilke krav der skal stilles til kvalifikationerne for bestyrelser for finansielle selskaber. Kravene vil blive gradueret efter, hvor kompliceret virksomheden er.
Foto: SCHÜTZE RENÉ
Foto: SCHÜTZE RENÉ

Finanstilsynet mener, der er et klart behov for, at bestyrelser i finansielle selskaber i højere grad har de nødvendige kompetencer til at udfordre direktionen.

”Vi har nu siddet med flere håndfulde banker, der er kørt ud over kanten med meget, meget lidt modspil undervejs mellem direktionerne og bestyrelserne, og min klare opfattelse er, at nogle af de bankkrak, der er sket, kunne være undgået, hvis bestyrelserne i tide havde trukket en streg i sandet,” siger Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard, i et interview med FinansWatch.

Spørgsmålet om bestyrelsesmedlemmernes kvalifikationer er følsomt i branchen, hvor der er ganske store forskelle i bestyrelsernes sammensætning, og hvor der er tradition for, at det i meget høj grad er direktionen, som tegner den enkelte finansielle virksomhed udadtil.

Eksempelvis viser en søgning i informationsbasen Infomedia, at Jyske Banks bestyrelsesformand, Sven Buhrkall, ikke har optrådt en eneste gang som kilde i et landsdækkende medie i det forløbne år.

Formanden for Sydbank, Anders Thoustrup, er blevet citeret af FinansWatch, men optræder i øvrigt kun i en enkelt landsdækkende avisartikel, der handler om hans hus i Sydfrankrig.

Advarsel mod bankfagnørder

Men i et interview med FinansWatch kort før nytår advarede formanden for interesseorganisationen Lokale Pengeinstitutter, Claus E. Petersen, mod at der stilles for hårde krav til den bankfaglige indsigt hos bankbestyrelser.

”Jeg er ikke sikker på, at det rigtige er at gøre bestyrelses-medlemmerne i de danske banker og sparekasser til bankfagnørder,” sagde Claus E. Petersen.

Det mener Finanstilsynets direktør dog heller ikke er nødvendigt.

”Vi har allerede lavet en ny ledelsesbekendtgørelse, der præciserer ansvarsfordelingen mellem direktionen og bestyrelsen, og den har jeg det helt fint med. Men selv om governance-forhold generelt kan være meget svære, så er det altså ikke nødvendigvis raketvidenskab at sidde i bestyrelsen for et pengeinstitut. Jeg mener sagtens, at bestyrelser kan tage stilling til, hvor meget der skal udlånes til forskellige brancher, og om det er en god idé at et lokalt pengeinstitut låner penge ud i København.” siger Finanstilsynets Ulrik Nødgaard.

Forskel på kommende krav

Finanstilsynets holdning til bestyrelseskompetencer bliver ikke udformet som en bekendtgørelse, der ubetinget skal følges, men bliver et udspil som skal tydeliggøre tilsynets holdning, som de enkelte bestyrelser så kan forholde sig til.

Og Ulrik Nødgaard understreger, at der vil blive taget højde for, at nogle finansielle virksomheder er mindre komplicerede end andre, og derfor ikke har det samme behov for, at der er meget specifikke kompetencer til stede blandt bestyrelsesmedlemmerne.

”Det vi lægger op til er, at hvis man kun ønsker at være lokal bank, så vil vi træde lidt væk, også i forhold til bestyrelsens sammensætning. Vælger man derimod en mere kompliceret forretningsmodel, vil vi stille større krav om, at der er bankfaglig indsigt repræsenteret i bestyrelsen,” siger Ulrik Nødgaard.

Finanstilsynet venter, at de nye krav til bestyrelseskompetencer vil blive offentliggjort i løbet af februar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også