Finanstilsynet kræver mere kapital og styr på tingene i Saxo

Både risikostyring og kapitalpolstring er utilstrækkelig i Saxo Bank, der tager store chancer ved at vokse meget hurtigt i mange lande og tage store valutavæddemål med kunderne. Sådan lyder dommen fra Finanstilsynet.

Det går for hurtigt. Der er ikke styr nok på tingene. Og der er ikke kapital nok.

Finanstilsynets dom over Saxo Bank efter en ordinær inspektion i februar og en ekstra undersøgelse igennem sommeren er hård - men tages til efterretning af banken.

"Finanstilsynet har advaret banken om, at tilstedeværelsen i et betydeligt antal lande og den fortsat høje vækst, herunder bankens tilkøb af nye forretningsområder, udgør en særlig strategisk risiko for banken (risikooplysning)," skriver Finanstilsynet i deres redegørelse og fortsætter:

Ekspansion stiller krav

"Ekspansionen stiller også særlige krav til bankens risikostyring og compliancefunktion. Finanstilsynet har påtalt, at banken i perioder siden sidste inspektion i maj 2008 har haft en utilstrækkeligt bemandet compliancefunktion, der ikke har fungeret effektivt. Samtidig har Finanstilsynet givet en række yderligere risikooplysninger og påbud i forhold til compliancefunktionen med henblik på at sikre, at complianceindsatsen er tilstrækkelig og uafhængig."

Ifølge en meddelelse fra Saxo Bank har man siden inspektioner arbejdet med at rette op på dette forhold.

"Finanstilsynet gav en påtale, et påbud samt risikooplysninger relateret til bemanding og organisation af bankens compliancefunktion. Saxo Bank har igennem en længere periode styrket compliancefunktionen betydeligt, og har herunder implementeret de nødvendige ændringer, således at compliancefunktionen besidder de relevante kompetencer og uafhængighed," skriver banken.

Tager store chancer

Tilsynet gør også opmærksom på, at banken tager store chancer, når man vædder direkte mod kunderne på valutafronten.

"En væsentlig potentiel risiko ved bankens online handelsplatforme er de positioner, som banken påtager sig som led i kundernes handel. Det er Finans-tilsynets vurdering, at en stor eksponering i ét enkelt valutakryds i det aktuelle valutamarked kan udgøre en særlig risiko for banken og vurderet, at den af banken anvendte metode for opgørelse af koncentrationsrisikoen ikke i tilstrækkelig grad tager højde for denne risiko (risikooplysning)," skriver tilsynet og fortsætter:

"En anden væsentlig potentiel risiko er risikoen for tab på finansielle modparter. Banken har som opfølgning på den finansielle krise mindsket antallet af godkendte finansielle modparter og handler alene med de største finansielle modparter. Banken følger modpartseksponeringerne aktivt."

Sammenblanding af roller

Og her spiller risikostyringer igen ind, lyder det fra Finanstilsynet.

"En tredje væsentlig potentiel risiko er risikoen for, at bankens risikostyrings-systemer ikke kan nå at lukke alle kunders positioner ned, før positionerne medfører tab for banken udover den sikkerhed, som kunderne har stillet. Banken har på inspektionen redegjort for den måde systemerne fungerer på og at større tab kun vil kunne forekomme i helt særlige situationer."

Og så er der for stor sammenblanding af rollerne i banken, mener finanssektorens vagthund.

"Banken har et antal medarbejdere, der har flere væsentlige ansvarsområder. Samtidig sidder de pågældende i bestyrelsen i bankens dattervirksomheder. Finanstilsynet har givet en risikooplysning om, at banken løber en risiko som følge af, at de pågældende medarbejdere er nøglemedarbejdere. Med bankens vækst og vækstplaner anser Finanstilsynet denne risiko for ikke ubetydelig," lyder det i redegørelsen, der fortsætter:

Mere kapital

"Finanstilsynet har givet påbud om, at disponerende enheder ikke må referere til en leder med ansvar for enheder, der udfører afvikling, resultat- og risikoopgørelser, kontrol og rapportering. Finanstilsynet har også givet enkelte andre formmæssige påbud."

Samtlige faktorer har medvirket til at få Finanstilsynet til at kræve mere kapital til at stå imod med i banken.

"På baggrund af inspektionen er det Finanstilsynets vurdering, at banken i opgørelsen af det individuelle solvensbehov for koncernen skal sætte mere kapital af til dækning af de særlige strategiske risici, der følger af bankens tilstedeværelse i et betydeligt antal lande og fortsatte vækst, herunder bankens tilkøb af nye forretningsområder. Finanstilsynet har vurderet, at der er behov for et ekstra kapitaltillæg til dækning af koncernens strategiske risici på minimum 100 mio. kr., hvilket banken er enig i. Endvidere er det som også nævnt ovenfor Finanstilsynets vurdering, at der ikke er afsat tilstrækkelig kapital til dækning af koncentrationsrisikoen i de valutapositioner, banken kan påtage sig i henhold til de af bestyrelsen givne grænser. Finanstilsynet har vurderet, at metoden til beregningen af kapitaltillægget til dækning af koncentrationsrisikoen i bankens valutapositioner bør ændres fra 1 procent til 2 procent af bankens største valutaposition. Banken vil efterkomme dette."

God dialog

"Ved inspektionens begyndelse var solvensbehovet for koncernen opgjort af banken til 8 procent. Ved udgangen af tredje kvartal 2011 var solvensbehovet opgjort til 9,5. Medtages ovenstående kapitaltillæg, vil solvensbehovet være mindst 10,3 procent ved udgangen af tredje kvartal 2011."

Og det er sket, lyder det fra Saxo.

"Saxo Bank har haft en god dialog med Finanstilsynet omkring opgørelsen af det individuelle solvensbehov. Opgørelsen indeholder en skønsmæssig vurdering af den nødvendige buffer relateret til bankens tilstedeværelse i flere lande og den fortsatte vækst. Banken er enig med Finanstilsynet om, at bufferen forhøjes med 100 mio. kr. Banken er ligeledes enig i Finanstilsynets vurdering af, at kapitaltillægget relateret til dækning af koncentrationsrisikoen ved bankens største enkelt valutaposition bør ændres fra 1 procent til 2 procent."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også