Straarup: Man kunne fristes til at blive popsmart

Det er kun et fåtal af Danmarks banker, der har alvorlige problemer. Alligevel løber de med meget af omtalen.

De danske banker er generelt sunde, men får store ridser i lakken når de dårlige æbler falder fra træet. Og så tjener selv de sunde banker slet ikke nok penge - og derfor bør de heller ikke rammes af nye skatter, da de kun vil blive sendt videre til kunder og aktionærer.

Sådan lyder Danske Bank-direktør og Finansrådets formand Peter Straarups opsummering på endnu et år med bankkrak og snak om bankskatter.

Grundlæggende sund

"I første halvår 2011 var sektorens indtjening før skat 6,5 mia. kr. Det skal ses i forhold til en egenkapital ultimo halvåret på 267 mia. kr. Det gør os i stand til på halvårsbasis at forrente egenkapitalen med 2,6 procent før skat, og efter skat kan vi så mønstre en egenkapitalforrentning på knap 2 procent i første halvår," lød det fra Straarup i hans tale på Finansrådets årsmøde.

Og selv om det langt fra er en stærk forrentning, så er der grund til glæde, lød det fra Straarup.

"Det er ikke noget at prale af, men vi kan alligevel i en historisk krisetid glæde os over, at danske banker vurderes som ganske robuste, når de måles i for eksempel EU's stresstests. Jeg tør faktisk godt driste mig til at sige, at den danske banksektor – generelt – er sund. Ikke at der ikke er udfordringer. Bestemt. Men grundlæggende sund," sagde danske-direktøren og fortsatte:

Popsmart

"Hvordan hænger det så sammen med, at man ser danske banker falde på stribe? At vi siden Roskilde har set 10 banker blive afviklet gennem Finansiel Stabilitet – and may still be counting? Det er vigtigt at få proportionerne på plads. Ser vi på de nødlidte banker, der i dag ligger under Finansiel Stabilitet, så udgjorde deres udlån omkring fem procent af bankmarkedet i Danmark. Fem procent," understregede Straarup og fortsatte:

"Kigger vi derefter fremad, så har Finanstilsynet i dag et antal banker under såkaldt "skærpet tilsyn" repræsenterende tilsammen 2,7 procent af markedet. Man kunne fristes til at være lidt statistisk popsmart, vende den om og fremføre, at 97 procent af bankmarkedet er sundt og levedygtigt. Helt så langt tør jeg ikke gå. Ingen kender dagen, før solen er gået ned. Men jeg synes, der er grund til at hæfte sig ved, hvor meget omtale, en relativ lille del af bankmarkedet har fået de senere år."

Og så understregede Straarup, at bankaktierne er nødt at forrente egenkapitalen bedre - og at nye skatter derfor kun vil blive givet videre i fødekæden.

"Stor respekt"

"Vi håber, vi fortsat vil være i stand til at skabe en vis interesse for bankaktier, men det gør indtryk, når talsmænd for investorerne er ude at sige, at det ikke længere er interessant at kigge på bankaktier. Det gør også indtryk, når vi kan se, at C20 indekset sidste år kunne holde en gennemsnitlig forrentning af deres egenkapital på 18 procent, mens flertallet af bankerne kun kunne mønstre to, tre eller måske fire procent. Dette ikke sagt for at klynke. Det er bare sådan, det er," sagde Straarup og fortsatte:

"En skat på bankerne vil derfor være en skat på kunderne og en skat på dansk vækst. Og derfor var det klogt af regeringen ikke at indføre den. Det har jeg stor respekt for."

Læs alt om Finansrådets årsmøde 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også