Banker har skåret 4000 kassemedarbejdere væk

4.000 kassemedarbejdere i danske banker har mistet jobbet siden 2005. Stigende brug af netbank og konsolidering i branchen får skylden.
Foto: PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Der er blevet 36 pct. færre kassemedarbejdere i danske banker på bare fem år. Det viser nye tal fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

I 2005 var cirka 11.000 bankansatte i stillinger, der kan betegnes som kassefunktioner. Det tal var lige under 7.000 i 2010, hvor de nyeste tal er fra.

Nedskæringen på kassemedarbejdere ses også tydeligt på andelen af ansatte i bankerne, der har kassefunktioner. I 2005 var det 23 pct. af de ansatte, der var ved kassen, mens det kun var 13 pct. i 2010.

En tand mere dramatisk

I samme periode er antallet af danskere med en netbankaftale steget med godt 50 pct. fra 2,5 mio. til 3,8 mio. Samtidig har en lang række banker lukket filialer – blandt andet i forbindelse med de mange bankkrak, der har ramt sektoren.

Det var derfor ikke overraskende for Finanssektorens Arbejdsgiverforening, at udviklingen for kassemedarbejdere var nedadgående. Alligevel var tallene en overraskelse for direktør Steen A. Rasmussen.  

”Vi vidste jo nok, at det var tendensen og har kunnet se udviklingen komme. Men det var lige en tand mere dramatisk, end forventet,” siger han til FinansWatch.

Mange er omskolet

Han påpeger, at andelen af IT-medarbejdere i bankerne stiger, og at det viser den bevægelse hos kunderne, hvor flere og flere benytter netbank i stedet for personlig kontakt.

Har bankerne været gode nok til at finde nye funktioner til de medarbejdere, der har mistet jobbet?

”Man gør rigtig meget, for man har kunnet forudse, at funktionen ville blive afløst af andre ting. Man har omskolet ganske meget og sagt til på forhånd, at stillingerne ville blive nedlagt. Men selvfølgelig er nogle blevet fyret, og en del er gået på pension,” siger Steen A. Rasmussen.

Flere stillinger nedlægges

Kassemedarbejder er typisk besat af unge og ældre medarbejdere. 30 pct. er under 30 år, mens 25 er over 55 år. Det skyldes ifølge Steen A. Rasmussen, at stillingen typisk er et indslusningsjob i bankerne, men at nogle ansatte bliver hængende til pensionsalderen, hvilket skaber en lille ophobning af ældre medarbejdere. Det betyder, at de nedlagte stillinger ofte vil være naturlig afgang i form af pension.

Selv om bankerne allerede har skåret kraftigt, tales der stadig intenst om omkostningerne i sektoren. Steen A. Rasmussen forventer, at antallet af kassemedarbejdere er endnu lavere, næste gang der bliver lavet en optælling.

”Det er jeg ret overbevist om. De her medarbejdere er typisk omfattet af anciennitetslønregulering, så de automatisk får mere og mere i løn, jo længere de har været ansat. Det gør det til et helt naturligt sted at spare,” siger Steen A. Rasmussen.  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også