FinansWatch

Forbrugerne går uden om bankerne

Forsigtige bankfolk får danskerne til i højere grad at optage dyre forbrugslån uden om bankerne.

"Nemt og hurtigt. Ansøg online nu!" "Få svar her & nu" "Lån 25.000 kr. billigt"

Tilbuddene om hurtige forbrugslån er mange. Og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne i højere grad tager imod tilbuddene.

Dagens tal viser, at forbrugerkreditten steg fra 18,9 mia. kr. i 2. Kvartal til 19 mia. kr. i 3. kvartal – en stigning på 0,5 pct. Dermed har den samlede forbrugekredit været stigende over de seneste fire kvartaler, og er samlet steget med 2,3 pct. over det seneste år.

Bekymrende udvikling

Forbrugerkreditten dækker over lån optaget uden om banker og realkreditinstitutter. De 19 mia. kr. er delt op på 47 pct. blankolån (lån optaget uden at stille sikkerhed), 36 pct. købe- og kontokort og 17 pct. kredit mod sikkerhed.

Det er en udvikling, der bekymrer seniorøkonom hos Nykredit Tore Stramer. Stigningen i forbrugerkreditten kan ganske vist være en god nyhed.

"Hvis stigningen er et udtryk for at danskerne er blevet mere komfortable med deres egen økonomiske situation, og derfor i højere grad ønsker at optage kredit er det naturligvis en god nyhed. Det harmonerer imidlertid ikke godt med den meget markante tilbagegang vi har set i forbrugertilliden over de seneste måneder," udtaler Tore Stramer i en meddelelse.

Udfordrende tid i møde

Forklaringen på stigningen i forbrugerkreditten er dog nok også snarere den kedelige af slagsen.

"Nemlig at bankerne dels har gjort det sværere for forbrugerne at låne penge, og at flere formentlig er begyndt at optage dyre forbrugerkreditlån for at få økonomien til at hænge sammen i hverdagen. Det understreger blot, at privatforbruget herhjemme går en fortsat udfordrende tid i møde."

Bankkunder betaler for finansnedturen

Danskerne risikerer at blive vildledt af lånetilbud 

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs