FinansWatch

Tidligere bankmand tjener milliarder på handel

En tidligere Wall Street-bankmand tog sig overordentligt godt betalt for at rådgive i forbindelse med en virksomhedsovertagelse.

Den japanske fotogigant Olympus har siden fyringen af deres topchef for en uge siden mistet halvdelen af dens markedsværdi.

Chefen, Michael Woodford, blev fyret efter en skandaleramt overtagelse af det britiske firma Gyrus. Selv samme Woodford har nu påtaget sig whistleblower-rollen, og det har givet ny indsigt i processen omkring overtagelsen.

Det viser sig ifølge Reuters, at Olympus betalte en tidligere Wall Street-bankmand astronomiske 3,7 mia. kr. i rådgivningshonorar i forbindelse med overtagelsen tilbage i 2008.

Dyre råd

Det skal ses i forhold til selve overtagelsessummen, som lå på 11,86 mia. kr. Normalt ligger et sådan rådgivningshonorar på mellem et og to procent.

Den godt betalte bankmands navn er Hajime 'Jim' Sagawa, en veteran på Wall Street, der tidligere har været ansat i den japanske bank Nomura.

Han ejede ifølge Reuters en obskur, amerikansk finansvirksomhed, som Olympus hyrede for fem år siden til at give, hvad der skulle vise sig at være særdeles dyre råd.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs