FinansWatch

EU vil give tilsynsmyndigheder mere magt

EU-Kommissionens netop offentliggjorte forslag til en ændring af Mifid-direktivet lægger op til at give tilsynsmyndighederne mere magt.

EU-Kommissionen lægger op til at give yderligere magt til EUs tilsynsmyndigheder.

Det skriver Kommissionen i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af ændringsforslagene til Mifid-direktivet.

"Forslagene vil medføre en styrkelse af de regulerende myndigheders rolle og beføjelser. Sammen med Den Europæiske Værdipapirtilsynsmyndighed (ESMA) og under bestemte omstændigheder vil tilsynsmyndighederne kunne forbyde visse produkter og tjenester eller visse former for praksis, hvis de udgør en trussel mod investorbeskyttelsen, den finansielle stabilitet eller markedernes korrekte funktion,” skriver Kommissionen.

Øget gennemsigtighed

Det oprindelige Mifid-direktiv trådte i kraft i 2007 for blandt andet at sikre investorbeskyttelse og gennemsigtighed på kapitalmarkederne.

De nye forslag skal ses i lyset af de ændringer, finansmarkederne har gennemgået de seneste år med nye produkter og den teknologiske udvikling, der lige som finanskrisen har skabt et behov for at øge gennemsigtigheden og forbedre tilsynet på de mindre regulerede markeder.

Det skal gøre finansmarkederne mere effektive, modstandsdygtige og gennemsigtige og forbedre beskyttelsen af investorerne, skriver EU-Kommissionen.

Overvåge og intervenere

Kommissionen fremhæver selv den øgede magt til tilsynsmyndighederne som en af de væsentligste ændringer, blandt andet tilsynet med råvarederivatmarkedet.

”Der indføres en positionsrapporteringsforpligtelse for hver kategori af tradere. Dette vil hjælpe de regulerende myndigheder og aktørerne på markedet med at danne sig et bedre overblik over omfanget af spekulation på disse markeder. Kommissionen foreslår desuden, at finanstilsynsmyndighederne skal have mulighed for at overvåge og intervenere på alle stadier af handelen med råvarederivater, herunder ved at sætte grænser for antallet af positioner, der må besiddes, hvis der er fare for uro på markederne,” står der i pressemeddelelsen.

Forslaget fra Kommissionen skal nu behandles i Europa-Parlamentet og Rådet.

Kommissionen fremlægger nyt Mifid-forslag 

Mere fra FinansWatch

Lars Rohdes svanesang: Banker skal være forsigtige med udbytte

De danske banker bør passe på med at udbetale udbytte og lave aktietilbagekøb, opfordrer Nationalbank-direktør Lars Rohde på sit sidste årsmøde i interesseorganisationen Finans Danmark. Med udsigt til højere tab skal bankerne sikre et robust kapitalgrundlag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs