FinansWatch

EU vil forbyde nøgne CDS’er

Et permanent forbud mod at købe credit default swaps mod gæld, man ikke er direkte eksponeret mod, er på vej fra EU.

Forhandlingerne har varet over et år, men nu er EU-parlamentet klar med regulering på short-handel. Det skriver Financial Times.

Det springende punkt i regelsættet er ifølge Financial Times, at det midlertidige forbud mod såkaldte nøgne credit default swaps (CDS) bliver permanent.

Det betyder, at det vil blive permanent ulovligt af tage forsikring mod en statsbankerot, hvis man ikke selv ejer statsgæld. Det har ellers været den foretrukne måde at shorte statsgæld, men fremover vil det altså kun være investorer, der sidder med en reel risiko, der kan tegne forsikring mod det.

Forbuddet har været kontroversielt, fordi nogle koncerner kan være indirekte eksponeret mod en statsbankerot, eksempelvis ved at forvente at miste forretning ved en bankerot, og derfor kunne se fornuft i at afdække sig med en CDS. Dette vil altså ikke være tilladt i fremtiden, hvis Financial Times’ informationer står til troende.

Forbuddet vil også omfatte nøgen shorthandel med aktier og obligationer.  

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs