Avis: Opkøbssultne virksomheder dropper banken

2011 bliver et skuffende år, når det gælder virksomhedshandler. Det er en stærk trend, at solide virksomheder funder sig via obligationsudstedelser og dropper banklånet.

Berlingske Business skriver, at en lang række virksomhedshandler risikerer at gå i vasken. Det er primært køberne, der er usikre på, om de kommer til at købe for dyrt. Den store volatilitet på børsen, gældskrise i Sydeuropa, et USA på vaklende ben og en lav vækst i Europa, saver de store forventninger midt over, der ellers var i starten af året, da man dengang spurgte diverse aktører indenfor corporate finance, hvordan de så på 2011.

Og 2012 kan også risikere at blive en fuser, i hvert falde hvis man arbejder med at servicere virksomhedshandler.

Et anden interessant fænomen er, at de industrielle købere har fået et comeback i forhold til kapitalfondene, når de afgørende kuverter med bud skal afleveres. Tidligere trumfede kapitalfonde som EQT, Nordic Capital og CVC Capital Partners gang på gang de store industrielle spillere, fordi adgangen til billig finansiering var ekstrem nem, hvilket gav de meget lånefinansierede opkøb en fordel.

Men i dag er prisen på penge helt anderledes, og bankerne er blevet mere forsigtige med at lånefinansiere store opkøb, så nu er det de store, finansielt robuste industrivirksomheder, der løber med nøglerne til virksomhederne. Bl.a. fordi de selv kan funde deres handler via obligationsudstedelser, skriver Berlingske. Business.

Forskydning

"Det er min opfattelse, at det er blevet sværere for ikke-industrielle aktører at finde finansiering til de lånebaserede opkøb, der var meget udbredte før finanskrisen. Samtidig kan nogle store industrikoncerner simpelthen funde sig billigere ved selv at udstede obligationer frem for at gå i banken. I forhold til opkøb giver det en forskydning til fordel for industrielle aktører.Men der findes dog fortsat stærke hedgefonde, som godt kan finansiere sig og har rigeligt med frie midler til opkøb," siger Thomas Hovard, chefanalytiker i Danske Markets til Berlingske Business.

"En generel markedsbetragtning er, at de store koncerner i mindre grad anvender banker end tidligere. Det er særligt bemærkelsesværdigt i Europa, hvor banker historisk leverer ca. 75 pct. af finansieringen til virksomheder, mens det tilsvarende tal i USA blot er ca. 25 pct. Der er i Europa nu tale om en ændret trend, hvor store virksomheder med stærk solvens kan funde sig billigere ved selv at udstede obligationer end ved at gå i banken. Andelen af virksomheder, der går direkte på obligationsmarkedet vil fortsat stige," siger Thomas Hovard, der dog understreger, at der fortsat er meget stærke banker, som kan funde sig til en konkurrencedygtig pris.

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også