Eksperterne: Ét ben på hver side

FinansWatch stiller skarpt på bankeksperterne. Dagens ekspert er både advokat, forsker og blogger. Læs sidste afsnit i serien.
Foto: PR
Foto: PR

Blandt de ti mest citerede bankeksperter er både professorer og mennesker, der har erfaring og indsigt fra praktisk arbejde. Dagens ekspert Michael Camphausen lægger sig i begge kategorier, idet han dels er advokat med speciale i bankret hos Lett og projektforsker i finansiel regulering på Københavns Universitet. Han har netop indleveret sin ph.d.-afhandling om reguleringen af bankernes tilladelse, eneret og virksomhedsområde.

Hvilke emner føler du dig kompetent til at udtale dig om?

”Jeg har mit snævre nicheområde, som jeg så til gengæld igennem en årrække har specialiseret mig inden for - både i teori og praksis - og det er finansiel regulering og især bankernes regulatoriske forhold. Jeg er jurist med speciale i bankret, og derfor er det de reguleringsmæssige aspekter af bankernes verden og for eksempel ikke de økonomiske, som jeg kan udtale mig om og kommentere,” siger Michael Camphausen.

Stiller viden til rådighed

Han kan mærke, at medierne efterspørger juridisk ekspertise mere i kølvandet på finanskrisen, der satte fokus på den komplekse regulering og lovgivning.

Hvad er formålet med, at du udtaler dig?

”Det handler om at stille den faglige viden og erfaring til rådighed for andre, således at forskningen kan nyttiggøres og sættes ind i større sammenhænge. For mit eget vedkommende udtaler jeg mig lige så gerne - og hvis ikke mere - til baggrund end til citat. For mig handler det således mere om at formidle end at udtale sig,” siger Michael Camphausen.

Udtaler sig ofte til baggrund

Vil du udtale dig om specifikke sager eller virksomheder?

”Jeg har det faste princip, at jeg gerne udtaler mig generelt om bankretlige forhold, men ikke om konkrete sager, banker, kunder eller lignende. Derfor ender det netop ofte med blot en forklaring til baggrund og ikke i egentlige udtalelser. Og det har jeg det helt fint med, selv om jeg så lige så ofte må takke nej som ja til en henvendelse,” siger Michael Camphausen.

Han tilføjer, at han som forsker ikke ser det som sin rolle at udtale sig om enkeltsager, mens det kommer helt naturligt, at hans virke som advokat stiller strenge krav til ikke at udtale sig om konkrete virksomheder eller sager, der kan konflikte med et klientforhold.

Åbne kort

”Så ved konsekvent ikke at udtale mig om konkrete sager og ved konsekvent at spille med åbne kort om min dobbeltrolle, håber jeg, at jeg fremstår som én, som ikke blander forskningskasketten og advokatkasketten sammen,” siger han.

Michael Camphausen blogger om bankjura på business.dk, hvilket har øget offentlighedens kendskab til ham. Han har også flere gange optrådt som ekspert på tv, og han sad blandt andet klar til at live-kommentere det nye bankpakkeudspil i studiet hos TV2 News, da det blev præsenteret.

Hvordan har du det med at blive omtalt som ekspert i banker?

”Jeg benytter aldrig selv ekspertbetegnelsen. Det må være op til andre at kvalificere nogen som ekspert. Og som sagt er jeg på ingen måde en traditionel bankekspert. Min ekspertise omfatter bankjuraen. Nogle gange kan jeg dog godt tænke over det ganske paradoksale i, at jeg fungerer primært som advokat, dernæst som forsker og allersidst som blogger, men at jeg nu i offentligheden mest er omtalt - eller profileret om man vil - i den modsatte rækkefølge,” siger Michael Camphausen.

Djævlen ligger i detaljen

Hvilke områder vil du ikke udtale dig om?

”Jeg udtaler mig så vidt muligt ikke til citat om andet end bankjura. Nogle gange kan overlap til økonomiske eller retspolitiske betragtninger eller til andre juridiske fagområder naturligvis ikke undgås. Jeg kan selvsagt have en kvalificeret mening om sådanne perifere og tilstødende emner, men det er efter min opfattelse ikke det samme som at være egentlig ekspert,” siger Michael Camphausen.

Han forklarer, at det er vigtigt for ham at få detaljerne og nuancerne med i sine citater, hvis han skal udtale sig.

”Til gengæld så har jeg jo også bloggen, hvor jeg bedre kan brede mig og udtrykke egne holdninger og meninger, dog stadig ikke om konkrete sager. Jeg udtaler mig heller ikke til citat, hvis der kun er plads til "på den ene side"-synspunktet og ikke samtidig "på den anden side"-synspunktet, hvis jeg således mener, at begge synsvinkler er væsentlige og nødvendige at få med for at give det rette billede eller den fulde forståelse,” siger Michael Camphausen.

Hvor ofte ringer journalister til dig vedrørende den finansielle sektor?

”Det sker løbende og faktisk alt for ofte, især i spidsbelastningsperioder omkring en ny bankpakke, et nyt bankkrak eller ny vigtig banklovgivning. Der er mere tidskrævende, end man umiddelbart tror, blandt andet fordi der går meget tid til research i forbindelse med journalisternes henvendelser. Men de mange henvendelser viser jo blot det voldsomme fokus, der i offentligheden er kommet på finansiel regulering og bankernes retsforhold i lyset af krisen. Det vil forhåbentligt normalisere sig igen med tiden,” siger Michael Camphausen.

Eksperterne: Professor med politiske synspunkter

Eksperterne: Har aftjent sin værnepligt

Eksperterne: Ingen kender sandheden

Eksperterne: 27 opkald på en uge

Eksperterne: Medieomtale giver øget forretning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også