Hård kritik af computergenereret aktiehandel

Den store usikkerhed på aktiemarkederne med heftige udsving på kort tid skyldes i høj grad den algoritmebaserede aktiehandel, siger kritikere til Børsen.

De mange computerbaserede handler, hvor en algoritme lægger op til 100 bud ind på en aktie på et givent tidspunkt, skaber i uigennemsigtigt marked med falsk likviditet, lyder kritikken.

"Hvis markedet begyndte at falde i 2008, så faldt det hele dagen. Men nu ser man enorme udsving op og ned i løbet af dagen, og det skyldes algoritmehandlerne. De fandtes også dengang, men nu er de blevet meget mere avancerede. I det omfang, vi ser den type handler nu, så vurderer jeg, at de skader markedet, mere end de gavner," siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Børsen.

De computergenererede aktiehandler har været et kendt fænomen side 80'erne, men er de seneste år blevet langt mere avancerede. Nu kan de reagere ikke bare på aktiekursen, men selv scanne artikler om selskaberne og følge udviklingen i valutakurser. På baggrund af informationen afgiver computeren massevis af bud.

EU ser på sagen

"Det er voldsomt avancerede algoritmer, som også ofte er udviklet af de samme, og dermed også agerer på samme måde. Så får vi den lemmingeeffekt, der er hovedårsagen til de store udsving," siger Mads Zink.

Samme synspunkt har chefen for Finanstilsynets børskontor, Hanne Råe Larsen

"Jeg er fuldstændig enig, og på EU plan har man taget hul på problemet. Det har været diskuteret, om man kunne sænke hastigheden eller lægge noget tilsyn ind over, eller hvad man skulle gøre. Der skal komme et direktivudkast til efteråret, og der er det sikkert noget, man er interesseret i at få styr på," siger hun til Børsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også