FinansWatch

Schweizerfrancens himmelflugt koster danskerne milliarder

Danske låntagere bløder på lån i alpevaluta.

Det koster danske låntagere dyrt, at schweizerfrancen er styrket til rekordniveauer den seneste tid. Valutaen er nemlig populær at optage lån i, og derfor kan francens styrkelse over for kronen bliver dyr for de danskere, der har lånt penge i den schweiziske valuta.

Ifølge Danmarks Statistik havde danske låntagere gæld svarende til 44,1 mia. kr. i schweizerfranc ved udgangen af juni. Det vil sige, danskerne samlet skyldte 7,3 mia. schweizerfranc. Siden da er kursen steget 18 pct., og gælden på de 44,1 mia. kr. er dermed vokset til 52,6 mia. kr. - hvis der ses bort fra eventuelt tilbagebetalt gæld.

Alt i alt vidner tallene fra Danmarks Statistik om, at danskerne har nedbragt deres gæld i schweizerfranc betydeligt sammenlignet med for et år siden. I juni 2009 havde danskere lån for 82,5 mia. kr. i schweizerfranc, hvilket med det daværende kursniveau betød, at danskerne havde lånt 14,7 mia. schweizerfranc.

I opgørelsen fra juni havde danske husholdninger lån i schweizerfranc for 16,5 mia. kr. Det samme havde erhvervsvirksomheder, mens den finansielle sektor havde lån for 2 mia. kr. Offentlig forvaltning og service skyldte 5,6 mia. kr. væk i schweizerfranc. Hvis den offentlige sektor ikke har afdraget på sin gæld i mellemtiden, betyder valutaudviklingen, at det offentlige i dag skylder rundt regnet 1 mia. kr. mere væk.

AF RITZAU FINANS

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs