Sådan vil man redde Grækenland

Toplederne i eurozonen sidder netop nu i afgørende forhandlinger om Grækenlands fremtid.
Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Af SVEND BOYE THOMSEN, epn.dk

Toplederne i eurozonen sidder netop nu i afgørende forhandlinger om at finde en løsning på gældsproblemerne i Grækenland.

Meget tyder på, at løsningen foruden en økonomisk hjælpepakke bliver at tillade Grækenland at gå i en form for betalingsstandsning. Det kunne fx. ske ved at udvide løbetiden på græske statsobligationer.

En af de store tvister har været, om man skal indføre en ny fælleseuropæisk bankskat. Det har Frankrig foreslået, men tyskerne er afvisende, og nu skriver Financial Times, at den franske præsident Nicolas Sarkozy er gået med til at droppe idéen om en bankskat.

Lederen af eurozonens finansministergruppe, Luxembourgs premierminister Jean Claude Juncker, har desuden sagt til Bloomberg, at forslaget om en bankskat ikke kommer igennem.

Jean Claude Juncker understregede samtidig, at man vil gøre alt for at undgå en delvis betalingsstandsning af betalinger på den græske statsgæld.

Fransk-tysk enighed

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy blev natten til i dag enige om et fælles standpunkt inden forhandlingerne, som gik i gang klokken 12.

Angela Merkel er presset af, at der i den tyske befolkning er stor modvilje mod at skulle hæfte for mere gæld i Grækenland, end man allerede gør.

Det ventes derfor, at Angela Merkel vil stå fast på, at private investorer - herunder bankerne - på den ene eller anden måde må tage tab på deres investeringer i græske værdipapirer.

Når man som investor har fået høje renter mod en høj risiko, må man også tage tabet, når det går galt, lyder argumentet.

Vigtigt med løsning

Det har også været foreslået at lave en såkaldt E-obligation - en fælleseuropæisk obligation i euro. Et forslag, som bl.a. er blevet rost i store vendinger af danske økonomer fra Nordea, men Frankrig afviser en sådan løsning, skriver Bloomberg, der har talt med en kilde i den franske regering.

Uanset, om politikerne når frem til den ene eller anden løsning, er det altafgørende, at forhandlingerne ender med et resultat, der i stort omfang retter op på problemerne i Grækenland, lyder det fra økonomer i hele verden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også