FinansWatch

Avis: Statsgæld er bankernes mindste problem

Udlån til private i Sydeuropa på 300 mia. kr. bør bekymre mere end eksponering over for gældsplagede stater

Mens verdens investorer og banker bæver over risikoen for statsbankerot hos en eller flere af de sydeuropæiske stater, lurer et endnu værre problem i fredagens tal fra European Banking Authority, EBA: Bankernes udlån til private i det gældsplagede Sydeuropa. Det skriver Wall Street Journal.

Mens stresstesten, der blev offentliggjort fredag aften, er blevet kritiseret for at være alt for slap, er der dog rigeligt med information i tallene.

"Tallene for udlån opdelt efter land er bedre end noget data, jeg før har set. Vi er utroligt interesserede i tallene. De giver mig flere ting at bekymre mig over," siger bankanalytiker hos UBS Alastair Ryan til Wall Street Journal.

Tallene fra EBA's stresstest viser, at de fire største banker, BNP Paribas, Crédit Agricole, BPCE Group og Societe Generale sidder på lån til forretninger og privatpersoner i Portugal, Irland, Italien, Grækenland og Spanien for 300 mia. euro.

Det er markant mere, end beholdningen af statsobligationer. Ifølge Wall Street Journal har de fire banker eksempelvis udlån til selskaber og privatpersoner i Spanien for 51 mia. euro, langt mindre end deres eksponering mod den spanske stat på 15 mia. euro.

De tyske banker der deltog i stresstesten sidder på udlån til PIIGS-landende for 174 mia. euro mod "blot" 70 mia. euro i statsobligationer.

Ritzau Finans

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs