FinansWatch

Ny skat på banker skal redde Grækenland

En bred ny bankskat skal trække den private sektor dybere ind i redningen af Grækenland.

Foto: /ritzau/Thomas Borberg

De 17 lande i eurozonen ønsker at indføre en ny skat for bankerne i de fortsat mere radikale bestræbelser på at få involveret den private sektor i redningen af det gældsplagede Grækenland.

Det skriver det tyske dagblad Die Welt mandag. Avisen har oplysningerne fra diplomatiske kilder.

Den nye skat vil også gælde for banker, som ikke direkte er involveret i Grækenland eller eksponeret mod landet ved for eksempel at ligge inde med græske statsobligationer.

"Få dage før et krisetopmøde i Bruxelles overvejer regeringerne i de 17 eurolande at inddrage den private sektor via en ny bankafgift i redningen af det dybt gældsatte Grækenland," skriver Die Welt.

Avisen giver ingen yderligere oplysninger om bankafgiften, men nævner, at afgiften skal suppleres med tilbagekøb af græske statsobligationer.

"Jo mere vi kan involvere de private kreditorer på frivillig basis, desto mindre er sandsynligheden for, at vi bliver tvunget til at tage næste skridt," sagde Tysklands forbundskansler Angela Merkel søndag til tv-stationen ARD.

Hvilke tiltag, der eventuelt kan komme på tale, siger Merkel ikke noget om, men muligvis er der tale om blandt andet den afgift, Die Welt nævner.

Tyskland planlægger allerede at indføre en særafgift for landets banker fra slutningen af september. Afgiften ventes at indbringe statskassen omkring 1 milliard euro (7,5 milliarder kroner) årligt.

Midlerne bliver stående i en fond, og er tiltænkt at blive fordelt til finansselskaber under en eventuel ny økonomisk krise.

Landene i eurozonen er i færd med at planlægge en ny redningspakke til Grækenland.

Den første redningspakke fra EU og Den Internationale Valutafond i 2010 var på 110 milliarder euro, men det er langt fra tilstrækkeligt for Grækenland, som har en gæld på 340 milliarder euro.

Ritzau Finans

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs