Aktiemarkederne forbereder sig til stresstesten

Verdens aktiemarkeder forbereder sig til offentliggørelsen af den store stresstest af banksektoren, der offentliggøres fredag aften.
RITZAU FINANS

Allerede før testen er kritikerne på banen. Den tyske bank Helebas har trukket sig, og testen indregner ikke en egentligt græsk statsbankerot.

Testen udføres af European Banking Authority, EBA, og er strengere end testen fra 2010. Sidste års test blev kritiseret for at være for blød, specielt over for de pressede irske banker.

"Den nye myndighed har kæmpet for at få foretaget en strengere test end sidste år. Sidste års test var en joke. De nye myndigheder vil være strengere, men jeg tror ikke, de er strenge nok til at overbevise markedet. Spørgsmålet er: tager de udgangspunkt i en reel statsbankerot hos en stat, der har en mærkbar stor offentlig gæld," spørger direktøren for International Center for Money and Banking Studies i Geneva, Charles Wyplosz, til Bloomberg News.

Delt i to

Stresstesten anno 2011 omfatter 90 europæiske banker, der dækker over 60 pct. af de samlede europæiske bankaktiver. Den tyske bank Helebas trak sig fra testen torsdag.

Alle de største europæiske banker deltager i testen, her iblandt Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit Bank. 12 tyske banker deltager, mens 25 spanske banker deltager. Heriblandt ti såkaldte cajas, spanske andelskasser, der er stærkt eksponerede mod boligmarkedet.

Testen er delt i to. Et basisscenarium og et negativt scenarium. Basisscenariet omfatter en fortsættelse af den nuværende let positive økonomiske trend i Europa. Her ventes en BNP-vækst for EU's 27 medlemslande på 1,7 pct. i 2011 og 2,0 pct. i 2012. Arbejdsløsheden ventes på 9,5 pct. i 2011 og 9,1 pct. i 2012. Her ventes en flad udvikling i aktiemarkedet.

En række chok

Det negative scenarium indregner tre store negative hændelser med store konsekvenser for verdensøkonomien. En række chok i EU, hovedsageligt til den nuværende gældskrise, et globalt økonomisk chok startet i USA og et fald i dollaren imod alle de største globale valutaer.

På de store linjer gør det, at BNP i de 27 EU-lande i gennemsnit vil falde med 0,4 pct. i 2011 og være flad, 0,0 pct., i 2012. Arbejdsløsheden ses i dette scenarium at stige til 10,0 pct. i Europa i 2011 og til 10,5 pct. i 2012.

Specifikt for Danmark vurderer EBA, at det negative scenarium vil udløse en BNP-vækst i 2011 på 0,4 pct. og en negativ BNP-udvikling i 2012 på 0,3 pct. Arbejdsløsheden ses i scenariet liggende på 7,2 pct. i 2011 og stige til 8,3 pct. i 2012.

Boligpriserne i det dårlige scenarium ventes i EBA's test at dykke med 3,8 pct. i EU i 2011 og med 11,6 pct. i 2012. For Danmark er tallene 5,7 og 10,9 pct.

I chokscenariet ses aktierne i EU at falde med 14,3 pct., i Danmark med 7,4 pct. Værst vil chokket være for aktierne i Irland, Grækenland, Spanien og Ungarn, hvor der indregnes et fald på over 20 pct. I testen vil Danmark, hvis man ser bort fra Slovenien og Slovakiet, være det mindst berørte land rent aktiemæssigt.

På obligationssiden ses obligationsrenterne i EU stige med gennemsnitligt 0,658 pct.point, i Danmark dog blot med 0,165 pct.point. I problemlandende Irland, Grækenland og Portugal ventes chokscenariet at øge renterne med omkring 2,5 pct.point.

(Ritzau Finans)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også