Fortrolig EU-rapport: Sådan stækker vi Moody's og co.

EU Kommissionen arbejder på højtryk på at finde metoder, der kan mindske ratingbureauernes indflydelse.

Børsen skriver i sin torsdagsudgave, at EU-Kommissionen lige nu arbejder på højtryk for at mindske ratingbureauernes magt i de nye investeringsregler for pensions- og forsikringsselskaber, også kendt som Solvens II.

I en fortrolig rapport foreslår en ekspertgruppe nedsat af kommissionen en række tiltag for at begrænse afhængigheden af eksterne kreditvurderingsinstitutter som Moody’s, Fitch og S&P. Rapporten indgår i arbejdet med de nye investeringsregler, der ifølge planen skal træde i kraft 1. januar 2013.

Solvens II-reglerne handler helt overordnet om, at jo mere risikabel en investering er, desto mere kapital skal pensions- og forsikringsselskaberne sætte til side. Her spiller ratinger en stor rolle i vurderingen af, hvor risikabelt et værdipapir er, og derfor kan en pludselig nedgradering betyde, at selskaberne ikke har råd til at beholde værdipapiret i porteføljen og derfor må sælge ud.

Klippeeffekt

Blandt forslagene i ekspertgruppens rapport er brugen af en alternativ solvensratio i stedet for rating, en styrkelse af investeringsafdelingernes egne interne ratings og en anbefaling om at undgå papirer, der kun er ratet af et enkelt kreditvurderingsinstitut.

Blandt kritikerne af ratingsbureauernes nuværende magt finder man bl.a. BRF Kredit.

Hvis ratingbureauet ændrer metode og dermed ændrer ratingen, så tvinges investorer til at sælge ud fra den ene dag til den anden. Dermed får vi det, vi kalder en klippeeffekt, fordi man tvinger alle markedsdeltagerne til at handle på samme tid, og det er en meget uhensigtsmæssig adfærd. Det er det, der er den store risiko,« siger adm. direktør for BRF Kredit Carsten Tirsbæk Madsen til Børsen.

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også