Danske: Markederne på randen af sammenbrud

Tirsdagens voldsomme fald på aktiemarkederne og kaotiske udvikling på obligationsmarkedet får Danske Banks seniorøkonom Frank Øland Hansen til at råbe vagt i gevær. Finansmarkederne er tæt på sammenbrud.
Foto: Richard Drew
Foto: Richard Drew
Af Ritzau Finans

- Det her kan blive meget alvorligt. De finansielle markeder er på randen af sammenbrud. Italienske statsobligationsrenter stiger minut for minut. Euroen og aktiekurserne falder. Likviditeten i markedet er næsten væk, skriver Frank Hansen i en kommentar til dagens udvikling.

Samtidig er den tyske, 2-årige rente dykket til 1,1 pct., da investorerne søger mod alt, der rimer på sikkerhed i den kaotiske tid. Dermed priser markedet ind, at ECB, der netop har hævet renten til 1,5 pct., kan komme til at sænke den igen.

Kan udvikle sig

- Hvis de europæiske ledere ikke meget hurtigt finder en løsning, så er det her desværre ved at udvikle sig til en europæisk finansiel krise. Eurogruppens møde i går var ikke opmuntrende. Finansministrene holder alle muligheder åbne. Der bliver lagt op til, at den europæiske hjælpemekanisme kan få udvidet fleksibilitet og anvendelse, herunder at renterne på lån kan sænkes, løbetiden forlænges, og at der kan gives lån mod sikkerhed, skriver seniorøkonomen.

Muligheden for et tilbagekøbsprogram blev ligeledes luftet. Et tilbagekøbsprogram vil gøre det muligt for Grækenland at reducere sin gæld betydeligt ved at købe egne nu billige statsobligationer tilbage for EU-penge.

Endelig blev der endnu en gang sat fokus på privat deltagelse i en græsk redning, noget der højst sandsynligt vil føre til tab i banker og et såkaldt credit-event, som vil sætte gang i kreditvurderingsbureauernes talknusere.

Virksomheder frygter italiensk kollaps

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også