Bank of England advarer: Digital dommedag truer

Markederne må beskyttes mod højfrekvenshandel og algorimter, lyder det fra Bank of England.
Foto: Richard Drew
Foto: Richard Drew
AF RITZAU FINANS /CS

Bank of England vil have installeret automatiske stopmekanismer i aktiemarkederne. Det skal beskytte dem mod de autogenererede handler, der på 20 minutter i 2010 sendte verden millimeter fra et totalt økonomisk kollaps. Det skriver The Guardian.

Den 6. maj faldt USA's indeks over de allerstørste virksomheder, Dow Jones, pludseligt 9,2 pct. på kun tyve minutter. Det voldsomme fald blev udløst af en enkelt handler, hvis indtastningsfejl udløste et enormt, computergenereret udsalg.

"Vi behøver ikke vente til det sker igen for at anerkende, at det ikke var en tilfældighed. Lynkollapset var tæt på en katastrofe. Det lærte os noget vigtigt, om end ukomfortabelt, omkring markederne. Ikke bare, at de er uperfekte, men at fejlene kan forstærke sig selv og sende systemiske chokbølger gennem markederne," siger executive director for finansiel stabilitet hos Bank of England, Andy Haldane, i en tale i Kina.

Han vurderer, at det var lynhurtige handler, såkaldte High Frequency Trades (HFT), der udløste faldet. HFT udføres af computere, der kan handle på mikrosekunder.

"Computerne kan nu gennemføre 40.000 handler hurtigere end man kan blinke med øjnene. Hvis supermarkeder havde HFT-programmer ville en almindelig husholdning kunne foretage alle sine indkøb for en livstid på under et sekund," sagde Andy Haldane.

Financial Times Alphaville-blog har en længere gennemgang af Haldanes analyse.

Ritzau Finans /CS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også