FinansWatch

Undersøgelse: Kreditsituation er stram

Det går stadig langsomt med at låne penge ud i Danmark - og i visse tilfælde er det bankernes skyld, lyder det fra Økonomi- og erhvervsministeriet.

Det er i mange tilfælde stadig svært at låne i Danmark, lyder det fra Økonomi- og erhvervsministeriet, der dermed går i mod den generelle udmelding fra bankerne, der taler om manglende efterspørgsel på lån.

Det fremgår af ministeriets halvårlige undersøgelse, der dog også taler om tegn på opblødning.

”Samlet set vurderes det, at kreditsituationen fortsat er stram, men at der på aggregeret niveau ydes lån til husholdninger og erhvervsvirksomheder til renter, som er lave. Der er imidlertid stadig indikationer på, at visse erhvervssektorer og mindre og nystartede virksomheder kan have svært ved at finde den ønskede finansiering,” skriver ministeriet.

Ifølge undersøgelsen har kreditinstitutternes samlede udlån til virksomheder og husholdninger udgjort tæt på 3.400 mia. kr. siden midten af 2010.

I maj 2011 faldt udlån så med 0,4 pct. på årsbasis, hvilket er den laveste vækstrate siden 2003, hvor statistikken blev sat i verden.

Udlånet til husholdningerne trækker læsset på den positive side med en stigning på 1,4 pct. Udlån til erhvervsvirksomheder har til gengæld været svagt faldende siden august 2010.

Udlån til erhvervsvirksomheder var 4,1 pct. lavere i maj 2011 end året før. En del af forklaringen kommer dog fra en teknikalitet:

”Det bemærkes dog, at en del af dette fald i udlånet til erhverv er teknisk betinget, og hænger sammen med den gennemførte omstrukturering i Finansiel Stabilitet, som blandt andet indebærer, at en del af datterbankernes erhvervsudlån er overført til FS Finans og dermed ikke længere er omfattet af MFI-statistikken,” skriver ministeriet.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs