FinansWatch

Kinesiske banker er verdens største

Financial Times offentliggjorde i weekenden sin årlige liste over verdens største selskaber. Banktoppen præges af Kina og det store rige i øst influerer i det hele taget listen en hel del.

Foto: Thomas Borberg

Selskaberne på listen er rangeret efter markedsværdi og i Top 10 finder man primært råvarevirksomheder, samt de to teknologimastodonter Apple og Microsoft. Men der er også to banker som gør sig gældende i den absolutte top.

Kinesiske banker

På fjerdepladsen finder man nemlig Industrial & Commercial Bank of China og et par pladser længere nede af stigen – som nummer syv – ligger China Construction Bank. Som de to bankers navne antyder, så lever de højt på den kraftige vækst i hjemlandet – en vækst som kun i begrænset omfang har været hæmmet af finanskrisen.

Forsikring gør sig også gældende

Tolvtepladsen indtages af den amerikanske forsikringsgigant Berkshire Hathaway. Selskabet er godt nok rykket ned fra ottendepladsen, men er stadigvæk den bedst placerede forsikringsvirksomhed på listen.

HSBC er den største europæer

Ser man alene på virksomheder i den finansielle sektor, så er HSBC den største europæiske spiller målt på markedsværdi. Den engelske bank er placeret som nummer atten, kun marginalt overgået af den amerikanske storbank JP Morgan Chase.

Herefter følger endnu et par store banker fra USA, Kina, Rusland og Brasilien, inden man på femoghalvtredsindstyvendepladsen finder den næststørste europæiske bank, spansk-baserede Banco Santander, der i øvrigt henter en fjerdedel af sin profit i Brasilien. BNP Paribas er tredjestørste europæiske bank, mens UBS som Europas fjerdestørste bank lige akkurat klemmer sig ind i Top 100 på den samlede liste og indtager pladsen som nummer otteoghalvfems.

På forsikringsområdet er det Allianz der er den største europæiske aktør. Det tyske selskab placerer sig således samlet som nummer 110.

Dansk vinkel

Set med dansk-nordiske øjne er følgende finansplaceringer særligt interessante. Selskabets placering fremgår af tallet i parentes:

  • Nordea (180)
  • Danske Bank (453)
  • Handelsbanken (461)
  • Swedbank (476)
  • SEB (483)

Derudover kan det slutteligt nævnes at Novo Nordisk, på plads nummer 115, er det højest placerede danske selskab, efterfulgt af A. P. Møller – Mærsk, som ligger nummer 194 på den samlede liste.

Mere fra FinansWatch

De grønne bæredygtige fonde er også sorte

I Danmark har 109 ud af de i alt 244 grønne såkaldte artikel 9-fonde placeret kundernes penge i selskaber, der baserer dele af sin forretning på fossil energi eller flyindustrien, skriver Børsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs