Europæiske storbanker rammes af nye kapitalkrav

Weekendens møde i Schweiz betyder at en række af Europas største banker skal på jagt efter mere kapital. Kapitalen skal formentlig skaffes gennem tilbageholdelse af overskud, samt aktieudstedelser.

Henover weekenden er centralbanker og lovgivere blevet enige om nye kapitalkrav til systemiske banker i Europa.

Myndigheder enige om ekstra kapitalkrav

Kravene betyder blandt andet at flere banker kan være nødsagede til at tilbageholde yderligere 2,5 pct. kapital, som altså skal lægges oven i de kapitalkrav på 7 pct. som allerede er et eksisterende element i lovgivningen.

Yderligere polstring

Som konsekvens deraf skal en lang række af de største banker i Europa polstre sig yderligere. Det skriver Bloomberg News mandag. Eftersom hybrid kapital ikke kan godkendes som en del af ovennævnte kapitalkrav, så er der lagt i ovnen til kapitalrejsninger hos flere storbanker.

”Det her bliver formentlig en katalysator for en bølge af kapitalrejsninger, når UniCredit, Deutsche Bank, og de tre største franske banker bliver nødt til at øge kapitalen. Vinderne ligner umiddelbart de amerikanske banker,” lyder det i en kommentar fra bankanalytiker Christopher Wheeler fra Mediobanca SpA i London.

Også på den modsatte side af Atlanten ses de nye regler som en konkurrencemæssig ulempe for de europæiske banker.

”På globalt niveau har de europæiske banker tabt. Kapitalkravene for de største banker er nu gået fra helt nede omkring 2 pct. før krisen til op over 10 pct. nu. Bankerne bliver nødt til at begrænse sine aktiviteter, både ved at reducere sine risici og ved at nægte kredit,” lyder vurderingen fra Karen Shaw Petrou, der er partner i konsulentvirksomheden Federal Financial Analytics i Washington.

Udover kapitalrejsninger, så forventes det også at bankerne kommer til at tilbageholde en større del af overskuddet som led i styrkelsen af deres respektive egenkapitaler.

Fransk tavshed

Mens de tre store franske banker – BNP Paribas, Credit Agricole og Société Générale – alle er tavse i forbindelse med de nye kapitalkrav, så henviser talsmænd fra Deutsche Bank og UniCredit til tidligere udtalelser fra de to bankers ledende personale.

Den risikoansvarlige i den tyske bank, Hugo Banziger, sagde den 10. juni at han havde tillid til at banken kunne imødekomme de kommende krav fra Basel III. Ligeledes optimistisk var ordlyden fra UniCredits administrerende direktør, Federico Ghizzoni. Han bekendtgjorde i en udtalelse fra den 17. juni at den italienske bank kunne håndtere et øget krav på 2 pct. alene ved at tilbageholde en større del af overskuddet – et udsagn der er blevet yderligere aktuelt i kølvandet af det store pres der opstod på italienske bankaktier i fredags.

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også