Vi strækker pensionen trods risiko for tab

For første gang ønsker flest at være garanteret livslang pension frem for stor engangsudbetaling.
AF RITZAU FINANS

Flest danskere foretrækker nu for første gang i årevis en pension, hvor de får pengene udbetalt i små portioner resten af livet - en såkaldt livrente - frem for at få det hele udbetalt på én gang, når de forlader arbejdsmarkedet.

En undersøgelse, som ATP har gennemført i maj, viser ifølge Politiken, at 38 procent foretrækker livrente. 36 procent ønsker ratepension, som typisk udbetales månedsvis over en tiårig periode.

Kun 26 procent vil helst vil have en kapitalpension, hvor alle pengene udbetales på én gang.

Undgå at løbe tør for penge

Det er en fuldkommen omvæltning i danskernes syn på pension. Da samme undersøgelse blev gennemført i 2005, kom livrente ind på sidstepladsen, mens kapitalpension, dengang lå på førstepladsen.

"Vi lever længere og længere, og det vil fortsætte sådan. Dermed stiger risikoen for, at pengene løber ud, inden man dør," siger analysechef Ole Beier Sørensen fra ATP til Politiken.

"Det er positivt, at folk har forstået, at det ikke nytter at have en fest i de første 10 år og så mangle penge derefter," mener han.

Privatøkonom: Problematisk

Men livrenters popularitet er problematisk, vurderer en af landets førende privatøkonomer:

"Livrente er oftest dyrere end for eksempel ratepension, for man skal leve længere end gennemsnitslevealderen for at få alle sine indbetalte penge igen," siger direktør Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg til Politiken.

"Og hvis man har sin pension hos Nordea eller Danske Bank, går de penge, man ikke får udbetalt, direkte til deres aktionærer. Så ville det være bedre at købe statsobligationer, som man er sikker på, at familien arver," lyder det fra Kim Valentin.

Ritzau Finans

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også